Mannen onder elkaar, diverse leeftijden, verschillende afkomst, opleidingen, van alles wat,… Samen aan de kookpotten en het gasvuur één geheel vormen, sharing experiences is dé boodschap. Asperges schillen, patatten jassen, vlees ‘ontvliezen’,… kortom alles gebeurt samen in ons kookclubje van Kerkom.
Onder de vleugels van de Landelijke Gilde is ons club 35 jaar geleden ontstaan en levendiger dan ooit. Men wordt gevraagd om lid te worden, louter om te proberen de club te verjongen en tegelijkertijd het niveau van de club blijvend hoog te houden. Prestige speelt niet mee, onder ons iets lekker klaarmaken, heel beperkt een glaasje wijn erbij, samen soep maken, in de potten roeren, de ‘cuisson’ controleren, meer is het niet maar wel iets om die 2de en de 4de dinsdag naar uit te kijken.
Politiek speelt geen rol
Geen dictatoriale structuur, men vraagt wie het initiatief neemt voor de volgende bijeenkomst waarna die kandidaten de menu samenstellen, de aankopen regelen en het werk verdelen bij het begin van de volgende avond. Democratischer kan bijna niet, het volgen van de structuur is geen dwingelandij maar wel geruststellend dat alles goed zal verlopen. Politieke voorkeuren of kleuren spelen geen rol ondanks dat zowat alle mogelijke politieke voorkeuren er samen zijn. In feite is dit een prachtig voorbeeld van werking voor onze eigenste lokale politici.
Digitaal betalen
Winkelen doen we zoveel als mogelijk lokaal, kwestie van die kleine bijdrage in de economische molen te laten opbrengen. Wat ons de laatste tijd trouwens is opgevallen dat het gros van de lokale handelaars geen probleem meer hebben dat hun klanten via een bankkaart betalen. Veel frituren, cafés en brasseries hebben zelfs de mogelijkheid elektronisch te betalen, wat er dan ook veel wordt gedaan. payconiq, bancontact, visa,… tal van manieren dus. Ik ken zelfs brasseries en café waar het contactteken van payconiq op de prijslijst staat. Ze hebben een witte kassa die omzeggens alles registreert,… dus geen keuze meer voor de horeca. De prijzen zijn weliswaar gestegen toen de “black box” werd ingevoerd, logisch in feite, wat dan weer zorgt voor gemoedsrust voor de uitbaters en hun personeel. Hardliners
Hier en daar zijn er dus nog een paar ‘hardliners’ die moeilijk doen om op een moderne manier de rekening te regelen. Officieel aanvaarden ze ‘payconiq’, zonder veel reclame hieromtrent te maken. Officieel zijn ze in orde maar dat is ook alles. De klant staat daar wel te blinken als men de gsm niet bijheeft…
Middeleeuws
Die handelaars maken het bovendien moeilijk omdat het enkel kan via de gsm van de patron die op zo’n moment ‘officieel’ dikwijls niet aanwezig is… Echt niet meer van deze tijd, in feite helemaal niet klantvriendelijk en een open boek om die mensen te verdenken van systematisch zwartwerk. Een bancontact toestel wordt gehuurd op jaarbasis (is een 100% aftrekbare kost) en men betaalt als handelaar meestal een kleine bijdrage per transactie. De gemoedsrust en de veiligheid staat daar wel tegenover. Stel je maar voor dat je enkele duizenden euro in “die automatenkamer” op de grote markt moet gaan deponeren. Wat een onveilige toestanden, ik zou zeggen, bijna ‘middeleeuws’.
Vermijden Cash betalen moet blijven want ik neem aan dat een betaling via kaart van minder dan 5 euro niet fel zinvol is en ook in verhouding veel kosten met zich meebrengt voor de handelaar. Geloof maar zeker dat voor het overgrote deel van de verkoop die kosten echter toch verrekend worden in de verkoopprijs van hun producten, an sich een logische manier van denken. Als die ‘hardliners’ dan ook nog goedkoper zouden zijn met hun producten, neen, integendeel, de zwaarste prijs van de markt wordt gehanteerd. Gelukkig is dit een uitstervend ras, dat meer en meer tegenkanting krijgt, zeker van een jonger publiek dat die handelszaken zullen gaan vermijden en elders hun aankopen gaan regelen.
Zwartwerk
Zwartwerk is toch wel een fenomeen dat ook buiten onze Vurige Stede voorkomt als je ziet dat België tot de top 5 behoort van zwartwerkende Europese landen. We worden in België het zwaarst belast van alle Europeanen. An sich wat logisch dat het circuit dus blijft draaien. Zwart geld is natuurlijk nog altijd wat olie voor onze economie, het is geld dat gemakkelijker wordt besteed.
‘Pinnen’ Voor ons als gewone burger, die braaf gaat werken en alle taksen zonder veel morren bijdraagt, is dit echter een kaakslag. Uiteindelijk moet die brave mens het gelag toch betalen terwijl die ‘zwartwerker’ grote sier kan maken op café of in de uitgaanswereld. We waren afgelopen weekend in Gent en zagen daar het omgekeerde: bij de meeste zaken, zelfs koffiespeciaalzaken, een sticker op de venster die stelde dat ‘pinnen’ de veiligheid waarborgt van de uitbaters én hun klanten, dus zelfs voor 1 koffie van 3.00 euro…
Mystery shopping
Het ministerie van Economische Zaken is in feite laks en zou veel meer intensere controles kunnen uitvoeren. Limburg ligt natuurlijk wat kilometers van Brussel hé…. Mystery shopping kan een en ander bloot leggen. Payconiq kan en werkt goed, heeft weinig kosten voor de handelaars maar moet dan wel consequent worden aangeboden. Er zijn voorbeelden genoeg in de stad die dat perfect toepassen en aanbieden!
Prachtig. Zolang alle vergeten bankkaarten op het stadhuis getraceerd en vernietigd werden. In het bijzonder deze van de financiële economisten van de stad.