top of page

Politieke analyse: De hoop die Ingrid Kempeneers heetDe klok tikt de uren weg die ons scheiden van de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2024. In politieke middens kan men al enige nervositeit bemerken. Hoe liggen vandaag de politieke kaarten op tafel? Trudocs maakt een analyse.


Wat Veerle Heeren in haar ergste nachtmerries nauwelijks kan dromen, dreigt realiteit te worden. Ingrid Kempeneers groeit dag na dag in populariteit. De Ordingse ligt goed bij de Truienaren, zeer goed! Trudocs organiseerde een bescheiden poll en die tekent af wat we her en der al konden vaststellen. Ongeveer 75 procent van diegenen die de poll invulden, wil dat Ingrid Kempeneers aanblijft tot 2024 en de sjerp op 1 augustus dus niet doorgeeft aan de geschorste Veerle Heeren, die maar voor de voeten van Kempeneers blijft inlopen. De kans dat een nationale CD&V, wie weet tegen dan zonder Coens en Beke, daar oren voor heeft, is niet onbestaande. Niet alleen slecht nieuws voor Heeren en haar trouwe vazal Bert Stippelmans ...


Schandalen en BTW

Ook de coalitiepartners en de oppositie hebben er alle belang bij dat een Veerle Heeren van alle realiteitszin ontnomen, potsierlijk haar brokkenparcours blijft bewandelen. En daar heeft ieder voor zich zo zijn redenen voor. De liberale Hilde Vautmans heeft een zeer lelijke knauw opgelopen met haar BTW-uitschuiver. Niet alleen moest ze het op sociale media en in de nationale media ontgelden, ook intern binnen de Open VLD is haar positie ernstig verzwakt. Een populaire Kempeneers kan ze missen als kiespijn. Datzelfde geldt ook voor de door schandalen geplaagde Jelle 'Herr' Engelbosch. De uitspraak van Audit Vlaanderen hangt hem als een molensteen boven het hoofd en dan is het nog maar te hopen dat er geen schandalen bijkomen. Want dat zou hem onverbiddellijk zijn kop kosten. Grote baas Zuhal Demir houdt Engelbosch vanuit Brussel en Genk zeer nauwlettend in de gaten, spelend met de gedachte om hem te vervangen door de bekwame Nina Kvikvinia. Ondertussen moeten het N-VA-voetvolk en de coalitiepartners de grillen van de gekneusde eerste schepen maar kunnen verdragen. Dat gaat soms gepaard met veel drama. Tierend weglopen hoort bij de orde van de dag.


Rood organigram

Wie dacht dat de oppositie dezer dagen gerust slaapt, is er ook aan voor zijn of haar moeite. Net nu fractieleider Gert Stas op dreef was, breekt de man na een val met de fiets zijn bekken, met een ernstige revalidatieperiode als gevolg. Zoiets neemt letterlijk en figuurlijk de vaart uit het woord Vooruit. Ondertussen blijft Ludwig Vandenhove ongestoord zijn gang gaan. Ook Moers en El Herboutti ruiken hun kansen. De socialisten missen evenwel een echte patron. Ook de buitenwacht wacht op een duidelijk rood organigram.


Voorzichtig

Carl Nijssens laat voorlopig niet in zijn kaarten kijken, maar moet opletten dat hij zijn 'endspiel' niet te laat inzet. Nijssens staat bekend om zijn terughoudendheid, diplomatie en voorzichtigheid, maar een echte leider is doorgaans uit een ander hout gesneden. Af te wachten. Ecoloog Peter Van Dam komt dan weer scherp maar steeds gefundeerd tussen in de gemeenteraad. Zijn achterban geraakt jammer genoeg maar niet verlost van het lexicon van Pater Luk Versteylen. Die juichen en hemelen zich nog in een diepste draai, dat het een lieve lust is. En dat is de CD&V niet ontgaan. Zij hebben hun charmeoffensief naar de Nederbelg reeds volop ingezet. De versplintering op links blijft dus doorgaan. Voorts valt niet in te schatten hoe diep het Vlaams Belang, dat overingens zeer weinig van zich laten horen, en de PVDA, die wel vrij actief zijn, binnendringen in de harten van de Truienaren.


Oranje licht

De fundamentele vraagt die Trudocs zich stelt is de volgende: hoeveel medestanders heeft Ingrid Kempeneers in haar eigen partij die bereid zijn om Heeren aan de kant schuiven, stel dat het licht op 'oranje' springt vanuit Brussel? Is zij bereid om het aangeschoten wild uit haar lijden te verlossen en zelf de partij en de stad in handen te nemen?


Wij volgen het, samen met u, verder op.1.311 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


Erwin Goessens
Erwin Goessens
Apr 23, 2022

En waar zeker zal moeten mee rekening gehouden worden Dirk, is de afschaffing van de stemplicht bij de volgende verkiezingen. Diegene die het politieke gestichel kotsbeu zijn blijven die dag zo wie zo in hun bed liggen.

Like
bottom of page