top of page
  • Foto van schrijverTRUdocs

Sint-Truiden heeft laagste vaccinatiegraad van Limburg, maar duurste factuurDe clusters van het vaccinatiecentrum in Sint-Truiden (samen met Nieuwerkerken en Gingelom), Borgloon (samen met Heers, Kortessem en Wellen) scoren met minder dan 30 procent beduidend onder het Vlaamse gemiddelde. Zo zit Hasselt aan een vaccinatiegraad van 52,20 procent. Ondertussen loopt het factuur van het vaccinatiecentrum op. Zodanig dat Borgloon en Wellen zich vanaf 1 april hebben losgekoppeld.


De voorliefde van de Truiense burgemeester Veerle Heeren (Cd&V) om met dure consultancybureaus te werken is genoegzaam bekend. Ook in de strijd tegen het Corona-virus mogen die bureaus naar hartenlust factureren. "Die consultants van Probis houden u bewust uit de 'loop'", getuigt een Zuid-Limburgse burgemeester aan Trudocs. "Ze houden u in feite dom en komen dan zelf met de oplossing, die uit de koker van Veerle Heeren komt. Ondertussen factureren die de pannen van het dak. Naar een webinar van de overheid kijken? Dat is dan 125 euro per uur. Keer drie. Want ze hebben met drie man die webinar gevolgd. Daar zakt u broek toch van af. Nog een voorbeeld. Wij stelden gemeentepersoneel ter beschikking om in de vaccinatiecentra ingeschakeld te worden. Niet nodig. Zij werken liever met vrijwilligers, want daar hebben ze een procent op. Enfin, hallucinant. We hebben daar dan ook terecht de stekker uitgetrokken."

"Ondertussen factureren die de pannen van het dak. Naar een webinar van de overheid kijken? Dat is dan 125 euro per uur. Keer drie. Want ze hebben met drie man die webinar gevolgd. Daar zakt u broek toch van af.

97.000 euro

Het was de Loonse burgemeester Eric Awouters die eind maart de hoge facturen aan het licht bracht. Voor februari diende er om en bij de 97.000 euro betaald te worden. Voor maart idem dito. Awouters stelde vast dat Sint-Truiden al voor Probis had gekozen, zonder met hem te overleggen. “Toen de hoge facturen binnenkwamen schrokken we", laat Awouters optekenen in de krant HBVL. "Ik heb onmiddellijk voor ons vaccinatiecentrum dat contract heronderhandeld. Probis heeft te lang te veel taken bij zich gehouden die onze mensen ook hadden kunnen uitvoeren. Met het nieuwe contract betalen we 85 euro per uur en nemen we meer taken op ons. We gaan vanaf nu maandelijks tussen de 5.000 à 10.000 euro betalen, wat toch gevoelig minder is.”

Ondanks de dure consultants die voor de coördinatie van het vaccinatiecentrum moesten zorgen, sukkelt Sint-Truiden vandaag achteraan in het peloton van de vaccinaties.

Fantastische samenwerking

Op de Truiense gemeenteraad bleek burgemeester Veerle Heeren (CD&V) allerminst onder de indruk: “We hebben een fantastische samenwerking met dat bedrijf, en we gaan daar dan ook niets aan veranderen." Maar dat is niet helemaal waar.


Vaccinatie-Manager gezocht

Blijkt nu dat twee van de vier vaccinatiemanagers vorige week zijn opgestapt en het vaccinatiecentrum van Sint-Truiden op zoek is naar nieuwe managers. Trudocs heeft de twee opgestapte managers verschillende keren gecontacteerd, maar die gaven niet thuis. Blijft ook het feit van de 'lijst van Veerle', waar vrienden en familieleden op staan, die reeds onterecht gevaccineerd zijn. "Veerle spuit graag mist met dure consultants om haar daden in te dekken", zegt een vooraanstaand CD&V'er daarover. "Zo veegt zij met het geld van de belastingbetaler haar sporen uit en krijgt ze steeds haar zin."
1.890 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


dirk.haverhals
dirk.haverhals
Apr 12, 2021

Het wordt hier hoe langer hoe meer Chicago aan de Cicindria.

Like
bottom of page