top of page

SloerieZondagochtend samen met ons Tiba naar Dirk, Anneke & Laura, ons geliefde bakkersteam in de Stapelstraat. Hun laatste werkdag en dan een paar weken uitblazen, welverdiend, ze hebben hard gewerkt.


Tiba had reeds genoten van de geurtjes van de collega-viervoeters, haar kakje geplaatst en ik mooi in het zakje gestoken om dan in het bakje te laten belanden. KAZABA, een leuk gevonden actie, een bewust maken van de burger om zijn of haar stad proper te houden. Natuurlijk moeten er genoeg vuilbakken staan om die ….BA een zin te geven. In de binnenstad mogen we daar niet over klagen maar eens de ‘Veisder’ over wordt het een probleem om er nog te vinden.


Beschaamd

De burger gedraagt zich echter meer en meer als een ‘sloerie’ als je de stoepen bekijkt op een zondagmorgen : blikjes, sigarettenpeuken, etensresten, ook in versies die niet verteerd zijn geraakt. Als Truienaar begin ik meer en meer beschaamd te raken over deze toestanden. Op niet vakantiedagen zie ik al eens borstelmachines rondtoeren in de binnenstad die het gros van die vuiligheid opruimen. Mijn petje af voor die mannen die hun weekend opofferen de stad op te frissen.


Luik 20 jaar geleden

De eigen burger moet echt wel meer zijn best doen: nog teveel huizen met genoeg gras en kruiden tussen de stoep en de rand van hun woning om konijnen te kweken. Zou toch niet mogen. Een beetje fierheid is het minste wat we kunnen bijbrengen. Als er niet veel vuilbakken staan, deugt het niet. Staan er teveel gebruiken sommige inwoners ze als verzamelplaats om hun huisvuil kwijt te geraken. Heel frustrerend dus…. Het doet me denken aan Luik of Mechelen, 20 jaar geleden, ook verslonst, stinkend naar urine en andere mindere aangename aroma’s. Hoe ze het opgelost hebben, weet ik niet, maar het is daar ondertussen wel gedaan met overal vieze troep achter te laten. We hebben recent een verjonging, dito verfrissing gekregen in het schepencollege. Zij kunnen misschien ideeën lanceren in de goede richting: Stijn en konsoorten, aan jullie de eer om hieraan iets te doen : we nemen het jullie in dank af en gaan jullie minstens een pintje trakteren op een of ander leuk terras!


Knalpijpen in het rond

Om te eindigen even meegeven dat het me gelukt is levend thuis te geraken. Het was rustig op de weg, doch een licht belegen madame met een donkere auto vond het nodig mijn Tiba en mezelf echt van het zebrapad te rijden. Dan trok ze nog een vies gezicht omdat ik op een legale manier bereid was me te laten omrijden. Ken van De Bron zag het gebeuren en stelde dat verkeersdrempels plaatsen, waar effectief aan max. 30 km per uur kan worden overgereden, zou kunnen helpen. De knalpijpen zouden in het rond vliegen moesten de chauffeurs zulke drempels met een zware voet passeren.Goede suggestie van een ervaringsdeskundige. Moest hij een film maken van de zaken die er allemaal gebeuren op dat kruispunt, je zou er een thriller van kunnen maken !

1.193 weergaven0 opmerkingen

댓글


bottom of page