top of page

Stad verwijdert 70 bomen op domein 't Speelhof: "Ze waren nochtans gewaarschuwd"

Bomenplan blijkt één groot blunderboek


De groendienst van de Stad Sint-Truiden heeft de afgelopen dagen in alle stilte de 70 pas aangeplante bomen in domein 't Speelhof opnieuw verwijderd. Het bomenplan van de Stad Sint-Truiden lijkt één groot blunderboek te zijn.


“De aanplant van de 79 bomen in het Speelhof is een strategische keuze”, verduidelijkte schepen van Natuur Ingrid Kempeneers (CD&V) de Truienaar zes maanden geleden. “Op deze locatie kan het gunstige klimaateffect van de bomen maximaal renderen. Door de aanwezigheid van meer bomen beperken we het fijnstof en gaan we de opwarming tegen. De komende dagen en weken worden er nog ongeveer 300 bomen extra aangeplant op ons grondgebied.”


Leefbaar Sint-Truiden

“De aanleg van extra groen is dan ook één van de acties in ons klimaatplan”, voegde burgemeester Veerle Heeren (CD&V) daar toen aan toe. “Het is een belangrijke maatregel om de CO2-emissie in onze stad de komende jaren te kunnen terugdringen. De aanplant van de 2.600 extra bomen zal daar zeker een bijdrage aan leveren. Door deze vergroening in onze stad zorgen we voor een leefbaar Sint-Truiden.”


Woorden in de wind

Vandaag wilde schepen van Natuur Ingrid Kempeneers (CD&V) echter niet reageren. "Pijnlijke zaak", vindt gemeenteraadslid Johnny Vangrieken (Vooruit). "Bij het aanplanten ervan waarschuwde ik de schepen nog. Je moet dit soort bomen niet aanplanten in drassige ondergrond. Die zijn watergevoelig en zullen daar geen lang leven beschoren zijn. Maar goed, ze sloegen mijn woorden in de wind. Vandaag worden de 70 bomen verwijderd. Twee keer kosten."


Blunderboek

Het bomenplan van de Stad Sint-Truiden lijkt één groot blunderboek te zijn. Er is geen overzicht, er worden bomen aangeplant op de verkeerde plaatsen. In drassig gebied, op privé-eigendom. Het onkruid groeit er torenhoog. Tegelijkertijd worden in de binnenstad eeuwenoude bomen gekapt.


Moeten we dit beleid nog ernstig nemen?

1.097 weergaven1 opmerking

1 commentaire


Jan Goffa
Jan Goffa
08 sept. 2021

Gelukkig rijdt het stadsbestuur intussen met elektrische wagens. Dat compenseert al iets. Nu opletten voor brandende (en onblusbare) batterijen.

J'aime
bottom of page