top of page

Stefan Nolens knutselt voor zijn dochtertje Morgane 23 kermisattracties van vuilnisin picture: Stefan Nolens aan het werk in zijn atelier rv


“Papa, ik zou graag een kermismolen hebben van Playmobil”, vroeg de negenjarige Morgane aan haar papa Stefan Nolens (48) uit Sint-Truiden. En dat was meteen het begin van Stefans nieuwe lockdownhobby. “Playmobil heeft veel, maar niet alles”, lacht Stefan. “Een kermismolen zit niet in hun gamma. Dus, doe ik wat een goede papa verondersteld wordt om te doen. Ik knutsel er eentje. Met een beetje Playmobil, en een beetje huisvuil.”

"Mijn dochter Morgane (9) speelt, net als ik vroeger, graag met Playmobil", steekt Stefan Nolens (48) van wal. "Op een dag zei ze: 'Papa, ik zou graag een kermismolen hebben van Playmobil'. Nu, ik had al wel eens dingen geknutseld voor haar Playmobilfiguurtjes. Zo was er de boomhut, een kabelbaan en een BBQ. Dus waarom geen draaimolen. Hoe? Eigenlijk heel simpel met een kapotte paraplu, lege kleipotjes en een motortje van een kleine discobol voor kinderen. Morgane was tevreden. En ik dacht dat daar de kous mee af was. Maar een dag later kwam Morgane met nieuwe vraag: ‘Eigenlijk zou ik wel een hele kermis willen’. Mijn vrouw Chris en ik hebben daar eens hartelijk om gelachen. Maar toen kwam de eerste lockdown. Dus dacht ik, waarom niet en ik dook mijn kelder in, waar ik mijn atelier gemaakt heb en begon aan een tweede attractie. Vandaag zit ik aan 23 attracties. Allemaal gemaakt met huisvuil!”


in picture: De Kermismolen gemaakt van een oude paraplu, lege kleipotjes en een motortje van een kleine discobol


Pardon huisvuil?

"Inderdaad, ik maak alles met afval. Denk maar aan kapotte en afgedankte spullen en gerecycleerde materialen die ik op dat moment voorhanden heb. En dat kan zeer ver gaan, zoals een paraplu, afgedankt babyspeelgoed, kapotte elektrotoestellen, cd's, kartonnen verpakkingen, koekendozen, lege potjes om zeepbellen te blazen, kleerhangers, ... tot bijna een ganse zonnebank. Op de lampen na dan. (lacht). Het enige wat ik koop zijn: tape, veel secondelijm, bindstrips en LED-verlichting. Al gebruikte ik in het begin kerstlampjes."

in picture: De draaimolen met 'floche' op maat gemaakt voor Playmobilmannetjes


Hoeveel tijd steek je daar dan in?

"De tijd die ik besteed aan een creatie wisselt sterk van attractie tot attractie. Ik heb een beeld van zo'n attractie in mijn hoofd van hoe die er uitzag in mijn eigen kindertijd. Ik ga er geen voorbeelden of foto's van opzoeken. De ‘Paardenrace’ bijvoorbeeld heb ik gemaakt op twee dagen, gerekend enkele uurtjes per dag. De ‘Shaker’ daarentegen heb ik wel tien keer uit elkaar gehaald omdat die niet draaide hoe ik wou en daar heb ik misschien wel twee weken over gedaan. Gemiddeld duurt het dus zo'n drie à vier dagen om een attractie te bouwen. Het is trouwen al meer dan eens voorgevallen dat ik plots een idee had over hoe iets af te werken en dat ik dan bezig was tot 4 uur in de ochtend. Hoe meer attracties ik bouwde, hoe meer ik ook op details ging letten en die ging uitwerken."


In picture: Petit Suisse Tobogan: Hierin zitten 2 metalen steunen voor vislijnen in verwerkt.

Wat ga je met al die attracties doen en heb je er nog plaats voor?

"Ik zit nu al aan 23 attracties en tot nu toe heb ik er nog plaats voor. Op rekken in de kelder en in de garage. Ze zijn niet te koop, tenzij iemand ze allemaal ineens wil misschien. Ik heb wel al een 'barak' om eendjes te vissen op bestelling gemaakt. In feite zijn alle attracties de moeite waard om te bekijken en om de details ervan te ontdekken, Daarom is het misschien een idee om deze hele kermis eens uit te stallen op een centrale locatie in de stad tijdens een volgende 'Kermis Sintruin'. Uiteraard als deze vervelende periode achter de rug is."


In picture: De Breakdance met spiegels van de oude zonnebank


Omdat wij bij Trudocs een goed hart hebben, stelde wij de vraag aan de bevoegde schepen van Kermissen Johan Mas.

"Goed idee van Stefan", reageert schepen Johan Mas (Open Vld). "Ik laat contact met hem opnemen en we brengen dat in orde! In het stadhuis op de Grote Markt is misschien een goede plek!"364 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page