top of page

't Is zover, de Heilige Laurentius is 'verlapt'

In zijn rubriek De Stoute Schoen laat Bernard Derwa zijn licht over Sint-Truiden schijnen


We zijn het al helemaal gewend, dat arrogant en achterbaks besturen van de 'Hasp-Hoofdplaats': de burger een rad voor de ogen draaien. Zo simpel als ge de macht hebt. Toen invallend burgemeester Herr Jelle de vraag kreeg: 'Burgemeester, krijgen wij Sint-Laurentius voor ons club- en verenigingsleven?', antwoordde die laconiek, met de neus in de wind: 'Geen commentaar!'


Ge kunt de vraagsteller evengoed een klets in zijn gezicht geven, want niets is zo vernederend als zo'n 'geen commentaar'. Onze 'invallende' wist toen al heel goed dat het stadhuis zeker geen rekening zou houden met dat gezeur van die dorpelingen van den boerenbuiten van Brustem. Dat is dé truc: niets zeggen en de Brustemnaren gewoon laten kissen in hun vet. Ze zullen het in de gazet wel lezen.


Rust en vrede 't is zover, de Heilige Laurentius is 'verlapt'. En wat gaan ze nu daar voor 'neerpoten' om het toch landelijk-gezellige dorp te ontsieren en te verkrachten. Want het moet gezegd worden, Brustem heeft wel iets unieks. De huizen, liggen er, rust en vrede uitademend, rondom hunne tumulus. En ook enig zijn de twee binnendorpse pleintjes die de karresporen van weleer nog niet helemaal lijken verteerd te hebben. In veel huizen staan er nogal klein bij naast de hoge poorten voor de stro- en hooikarren.

Mentaliteit

Allemaal zever, voor de binkenstad, ze buldozert los over de Brustemnaren heen, haar meisjes inbegrepen. Want die sukkeltjes zullen wel verplicht zijn hun barkrukje op te plooien en af te druipen als ze zonder paraplu de stortbui van de tienvoudige taksen over zich heen krijgen. Toen het fiere Brustem gedwongen werd aan te sluiten bij de Binken zat de duivel in het wijwatervat. Het 'accordeert' gewoon van geen kanten. De mentaliteit van St-Truiden is ineens veel te 'groots', veel te 'janachtig' geworden. Alle gul- en vriendelijkheid is er met de boetemitraillette uitgeschoten. En, zoals de Truienaar, krijgt ook de Brustemnaar een schotel met zes nieuwe taksen en heffingen voorgeschoteld.


Mollen

Waarde Brustennaar, op uw jeud- en ouderenwerking trapt 'dees Stede der Hemelse Gloriën' als een olifant op een vlieg. En het ergste van alles: er zit niks beterschap in. Er zitten nog hopen schandalen in de grond te wroeten om, als mollen in het daglicht te komen. Trudocs blijft "ingespannen".

865 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page