top of page

Truiense republikein Gunter Volders vanuit swingstate Pennsylvania: "Ik was Trumps leugens moe!"Geboren en getogen Truienaar Gunter Volders (48) trekt in 1990 als uitwisselingsstudent op zijn 18de naar de VS en blijft er plakken. Vandaag is de marketing directeur voor Penn State World Campus een volbloed Amerikaan. Gunter laat voor Trudocs zijn licht schijnen over de neergang van Donald J Trump en zijn geliefde staat Pennsylvania.


Wat moet iemand in 'De Slimste Mens' weten over Pennsylvania.

"Pennsylvania is de geboorteplaats van de United States of America en is een van de meest bevolkte staten van de unie. Maar je bent toch omringd met de natuur. 58% van Pennsylvania bestaat uit bossen. Pennsylvania produceert overigens 65% van al de paddenstoelen in de VS en heeft 2.9 miljoen hectaren landbouw."


Hoe ben je er terecht gekomen?

"Na mijn humaniora ben ik naar de VS vertrokken als een Rotary International uitwisselingstudent. Na mijn uitwisselingsjaar ben ik in de States gebleven en heb er mijn bachelor gehaald in International Business Management. Na mijn studies heb ik 5 jaar terug in België gewoond. Ik heb er nog enkele jaren als brand manager voor Coca-Cola Light en Fanta voor The Coca-Cola Company in Anderlecht gewerkt. Maar mijn liefde voor Uncle Sam en MaryAnn was te groot. In 2000 huwde ik er met mijn vrouw MaryAnn. In september 2018 ben ik genaturaliseerd tot Amerikaan. Op dat moment had ik evenveel jaren in de VS als in België gewoond. Vandaag wonen we er in het stadje Tyrone samen met onze dochter Elise (12) en onze hond Bruce. Ik werk er als marketing directeur voor Penn State World Campus, de online arm van de Pennsylvania State University. Mijn vrouw werkt als directeur voor een technische school."

Kom je af en toe nog naar Sint-Truiden en kan je nog wat dialect?

"Ik kan mijn 'plat sintruins' beter dan mijn AN. Dat verleer je dus duidelijk niet (lacht). In normale omstandigheden kom ik samen met mijn familie één keer per jaar naar Sint-Truiden. Maar daar heeft Covid dit jaar helaas een stokje voor gestoken."


"Ik voel me 50% Amerikaan en 50% Truineer

Voel je je meer Belg dan Amerikaan of omgekeerd?

Ik voel me 50% Amerikaan en 50% Truineer.

Wat is de grootste misvatting van een Vlaming over Amerikanen?

"Geloof niet alles wat je ziet in de films. Ja, Amerika is een land van extremen. Maar de meeste mensen leven een bescheiden leven. Veel Amerikanen geven hun hemd van hun lijf om anderen te kunnen helpen."

Wat zouden we in Vlaanderen best kunnen leren van de States?

"Gemeenschapsengagement. De overheid kan en moet niet voor alles zorgen. Als Amerikanen iets zien dat moet gebeuren, bijvoorbeeld een nieuw speelpark voor de kinderen, dan engageren de mensen zich, zamelen het geld in, en met vrijwilligers wordt het park gebouwd."


"Trump zijn aanpak, leugens, en kinderlijk spel was ik moe. Ja, de economie deed het goed, maar menselijkheid kan je niet vervangen of kopen met geld.

Liefde gaat door de maag! Wat mis je op je bord? En wat heb je op je bord ontdekt?

Helaas, een goede frituur is hier niet te vinden. Lekkere friet-mosselen mis ik. Ik drink graag een 'tripelke' en die zijn er ook maar weinig te vinden. Dus ben ik ze maar zelf beginnen te brouwen als hobby. 'The Drunken Cow' (zie foto) heb ik mijn Tripel gedoopt. (lacht). Wat je niet veel vindt in België, denk ik, is een goede Mexicaanse keuken. Dat is iets dat ik bijzonder graag eet."
Wat vond je van de verkiezingen? Hoe is de sfeer nu? Zijn de Amerikanen overtuigd dat Biden gewonnen heeft?


"Ik ben voor de eerste keer gaan stemmen voor een presidentsverkiezing. Dan moet je kleur bekennen hè. Ik ben ingeschreven als Republikein. Ik vind dat de overheid kleiner kan en dat er meer autonomie moet komen voor de staten, maar ik geloof niet in Trump. Ik heb dus op Biden gestemd. Trump zijn aanpak, leugens, en kinderlijk spel was ik moe. Ja, de economie deed het goed, maar menselijkheid kan je niet vervangen of kopen met geld. Trump probeert zijn aanhangers op te jutten opdat hij alsnog zal winnen, maar de meerderheid van de mensen hebben op Biden gestemd. Ik vrees dat Trump nog een tijdje zal blijven jammeren."

170 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page