top of page

Vrijstaat A betaalde vorig jaar €18.431 aan vrijwilligersvergoedingen uit: "Daar kunnen we alleen maar fier op zijn!"Dat het een toxisch gesprek was waarbij er tranen aan te pas kwamen, willen schepen Hilde Vautmans (Open Vld) en Vrijstaat A-voorzitter Bert Vanoirbeek vandaag niet gezegd hebben. "Het was een stevig gesprek met een heel directe en open communicatie", zeggen beiden vandaag.


De relatie tussen de Stad Sint-Truiden en Vrijstaat A verloopt dit jaar een pak moeizamer dan vorig jaar nu uit de Vrijstaat A een politieke partij WoW gegroeid is. Dat de Vrijstaat A ook dit jaar bij de stad voor subsidies kwam aankloppen, deed in het Truiense schepencollege de wenkbrauwen fronsen. "Iedereen is het erover eens dat Vrijstaat A een fantastisch initiatief is", klinkt het bij enkele schepenen. "Maar waar houdt de Vrijstaat A op en begint de politieke partij WoW? Dat is allesbehalve duidelijk. We gaan toch onze eigen concurrenten niet financieren met belastinggeld."


Geen recurrent bedrag

Schepen Hilde Vautmans (Open Vld) is duidelijk: "De Vrijstaters gingen ervan uit dat ze dit jaar sowieso opnieuw €9000 zouden ontvangen. Maar dat was in 2023 een eenmalig bedrag, een Impulssubsidie. Geen recurrent bedrag dat jaarlijks terugkomt. Daarbij is het bij politiereglement verboden om grote voetbalschermen te plaatsen, behalve dan op de Grote Markt. Een bevoegdheid van burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v). De Vrijstaters hebben dus te snel geconcludeerd dat alles wel in kannen en kruiken zou komen. Maar een stad is geen bollenwinkel. Dat hebben de schandalen uit het recente verleden iedereen toch wel duidelijk gemaakt. Dus toen voorzitter Vanoirbeek mij vrij fors daar over opbelde, heb ik mij dan ook niet laten doen. Het was best een pittig gesprek ja. Maar toxisch en tranen? Neen, dat is overdreven. Hoe dan ook de stad draag dit jaar €5.000 bij. Maar vraag toch maar eens hoeveel de uitbetalingen aan hun vrijwilligers bedroegen."


Vrijwilligers

"Sommigen vergeten dat de Vrijstaat A vorig jaar ook wat geld in het laatje kreeg", zegt onze bron dichtbij het schepencollege. "Moet een stad na opstart dat dan blijven subsidiëren? En waarom duurde het zo lang eer dat de afrekeningen kwamen bovendrijven waaruit bleek dat ze toch wel een stevige som aan hun vrijwilligers uitbetaalden?"


Alleen maar fier zijn

"Vorig jaar werd er €18.431 aan vrijwilligersvergoedingen betaald", zegt voorzitter Bert Vanoirbeek zeer transparant. "In totaal gaat het om een team van 60 vrijwilligers met een gemiddelde van 7 dagen per vrijwilliger. We kunnen alleen maar fier zijn dat zo veel vrijwilligers zich willen inzetten voor dit evenement. Zonder hen zou dit niet mogelijk zijn. Dankzij onze vrijwilligers hebben we geen dure facturen van opbouwfirma's, moeten we bijna geen meubilair inhuren, geen reclamebureaus,... Als de stad zegt dat er veel geld aan vrijwilligers wordt uitgegeven, hoop ik dus dat ze vooral beseffen dat al deze mensen zorgen dat dit evenement op die manier heel goedkoop georganiseerd kan worden."1.156 weergaven1 opmerking

1 Comment


Jan Goffa
Jan Goffa
Jun 15

Toxisch lijkt wel een goed ingeburgerd stadhuiswoord te worden in Sint-Truiden.

Like
bottom of page