top of page

Waarom de Diesterstraat het Notting Hill van Sint-Truiden isTerwijl mensen met enige verwondering opkeken naar die vreemde gele bol daar ver aan de einder, zat de sfeer er in de Truiense Diesterstraat goed in.


Het moet gezegd zijn, de bewoners van de Diesterstraat waren eigenlijk best wel tevreden met hun nieuw aangelegde straat. Op de opening donderdagavond vielen vooral contente mensen te bespeuren. Al was er toch een handelaar die vond dat het allemaal wat sneller kon, de silent majority bleek tevreden. Een opsteker voor burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v) en schepen van Openbare werken Johan Mas (open VLD) die toch best wel wat nerveus waren voor de reacties. Maar door het warme deken van complimenten bleven beiden dan ook opvallend lang hangen op de receptie die verrassend knap werd opgeluisterd door Stevie D en hapjes van Thai Corner, La Fontanella en uiteraard Frituur 't Park. De wijnen van ViniFrance deden hun werk. Kortom de sfeer was jolig.


Gouden Pimpstick

Opmerkelijk: De werkmannen van de Lummense Wegenbouw, de firma die de straat heeft aangelegd, verschenen samen met hun patron Ruben Paulissen allemaal op het appel en het viel op dat die ondertussen geen vreemden meer waren voor de buurt. Dat heeft ook te maken met het feit dat de Diesterstraat een heel eigen karakter heeft. Geen ketens, maar opvallend veel winkels die een persoonlijke band met de stad hebben. Denk maar aan de bekende architect Gregory Nijs en zijn echtgenote Nadia Jotard van Karaat. Arlette Bellen van de retouchezaak Cinderella, Carl Nijssens van het reclamebureau ZOZ en Kris en Pascale Bers met hun fietsenzaak en kapsalon. Ondernemers die broederlijk naast elkaar stonden met een jongen met een gouden pimpstick die ook in de straat woont. De Diesterstraat is dan ook stedelijker dan de conservatievere Luikerstraat met al zijn ketens en veelbelovender dan de uitdovende Stapelstraat. Het heeft net zoals het Londense Notting Hill de juiste mix van horecazaken zoals Coco Pazzo en recent De Steenstraat, bij uitbreiding Thai Corner en La Fontanella en bewoners, winkels en dienstverleners. Denk dan aan Kookwaar Pirard, Copy Reekmans en zelfs een bekende kinepratijk Raf Thijs, een rijschool Easy Driving en het Strijkatelier van het SDB. Er is zelfs een van de grootse boekingskantoren van de Belgische rockwereld gevestigd. Het L&S-agency van Mark Strauven. Het valt daarbij op dat vele van die ondernemers nog boven hun eigen zaak wonen. Iets wat de sociale cohesie in de straat bevordert.


Knekelveld

Doorn is het oog is wel de Cicindriawijk. Ik neem aan iets voor een volgende legislatuur. Benieuwd wat er daarover in de lokale verkiezingsprogramma's te lezen valt. Want vandaag voorspelt deze betonnen doorsteek weinig goeds en draagt ze niets bij tot de uitstraling van de stad. Denk dan ook maar eens aan het feit dat er dringend iets dient te gebeuren met ons historisch erfgoed grenzend aan de abdij vooraleer het verder aftakelt. De trotse erekoer van weleer lijkt eerder op een middeleeuws knekelveld. Ook daar is er dringend werk aan de winkel. Maar laat ons afsluiten met een positieve noot. De Diesterstraat en Gorsemweg zijn erg mooi heraangelegd. Een pluim die het Truiense stadsbestuur terecht op haar hoed mag steken.


3.037 weergaven1 opmerking

1 comentário


Jan Goffa
Jan Goffa
31 de mai.

Dirk, ben je nog bereikbaar ? Mijn mails komen terug

Curtir
bottom of page