top of page
t_high.png

Wanneer de enige vrouw van de Barolo Boys Sint-Truiden bezoekt

ree

In het kader van het 20-jarig bestaan verwelkomde Koen Lammens van VINVINO afgelopen weekend twee uitzonderlijke wijnmaaksters uit de Piemonte: Chiara Boschis van E. Pira & Figli (Barolo) en Claudia Cigliuti van Fratelli Cigliuti (Barbaresco).


VINVINO werd in 2005 opgericht en specialiseert zich in kwaliteitswijnen uit Frankrijk en Italië. Met een zorgvuldig samengestelde collectie van kleinschalige, authentieke wijnmakers, geselecteerd door sommelier Koen Lammens, richt VINVINO zich op gastronomie, horeca en gepassioneerde wijnliefhebbers.


L'Angelo Rosso

"Tijdens het feestweekend vonden twee Exclusieve Winemaker Dinners plaats", vertelt Koen Lammens. "Op vrijdag in Restaurant L’Angelo Rosso in Sint-Truiden, door Gault&Millau bekroond als beste Italiaanse restaurant van België en op zaterdag in het met een Michelinster bekroonde Restaurant Sensum in Gent van chef Maurice De Jaeger. Daarnaast konden wijnliefhebbers de wijnmaaksters ontmoeten tijdens een intieme Meet & Greet in Vinvino The Shop in Sint-Truiden." Chiara Boschis is een icoon in de Barolo-regio en werd in de jaren tachtig de eerste vrouwelijke wijnmaker van Barolo, een van de meest prestigieuze en iconische rode wijnen van Italië. Hij wordt exclusief gemaakt van de Nebbiolo-druif, geteeld in een klein gebied in de Langhe, rond de dorpjes Barolo, La Morra, Monforte d’Alba, Serralunga d’Alba en Castiglione Falletto, in de regio Piemonte (ten zuiden van Turijn).


 Chiara Boschis krijgt bezoek van Sergio Heirman en Jade Mintjes
 Chiara Boschis krijgt bezoek van Sergio Heirman en Jade Mintjes

Barolo Boys

Opmerkelijk, Boschis behoort als enige vrouw tot de legendarische Barolo Boys, een wereldbefaamde groep jonge, rebelse wijnmakers uit de Piemontese Langhe die in de jaren tachtig en negentig het roer radicaal omgooiden in de wereld van de Barolo. Onder leiding van figuren als Elio Altare, Domenico Clerico, Paolo Scavino, Luciano Sandrone en Chiara Boschis brak een nieuwe generatie met de traditionele werkwijze die eeuwenlang gold in het koninkrijk van de Nebbiolo. Waar Barolo vroeger pas na tientallen jaren rijping drinkbaar werd, kozen zij voor modernere technieken: kortere maceraties, vergisting op temperatuur en rijping in kleine Franse barriques in plaats van grote Slavonische foeders. Hun wijnen waren zachter, rijper en toegankelijker, en veroverden in een mum van tijd de internationale markt – met lof van invloedrijke critici als Robert Parker. Wat volgde was niet alleen een economische wedergeboorte van de Langhe, maar ook een fel debat tussen modernisten en traditionalisten over de ziel van Barolo. Vandaag leeft hun erfenis voort in een evenwicht tussen innovatie en terroir, en geldt hun verhaal – prachtig verteld in de documentaire Barolo Boys: The Story of a Revolution – als een icoon van Italiaanse durf, vriendschap en vernieuwing in de wijnwereld.


20 jaar vakmanschap

Met dit bijzondere bezoek viert VINVINO niet alleen 20 jaar vakmanschap, maar ook haar passie om authentieke, terroirgedreven wijnen te delen met wijnliefhebbers in heel België.



 
 
 

Opmerkingen


bottom of page