top of page

Wanneer schiet men wakker in de ivoren toren waar de meerderheid zich schuil houdt?

Betalende LAGO-parking blijft voor ophef zorgen


Als we Poetin bezig zien in Oekraïne is dat relatief kortbij, maar nog veraf van ons terrastafel. In de loop van de week hebben we echter een en ander gehoord én gelezen wat niet echt tot de verbeelding mag spreken. Wie ooit de boek 1984 van Georges Orwell heeft gelezen, weet wat ons te wachten staat qua afluister- en privacy-schending.

In onze Vurige Stede is het dus zover: Trouwe medewerkers van onze lokale bedrijven, die hun wagen parkeren op de Lago-parking (aan het zwembad) hebben een brief gekregen met de vermelding dat men ‘gezien’ heeft dat zij hun wagen daar parkeren. Ze worden tegelijkertijd verwittigd dat ze binnenkort een en ander mogen betalen om hun karretje daar te stationeren. Het 1ste uur is gratis en de volgende worden aangerekend aan 1.00 euro per uur. Lijkt niet veel doch laat ons de rekening eens maken van ons lieftallig braaf meisje dat dagelijks naar Sint-Truiden komt om te werken: ze komt aan tegen 8u30 want ze wil op tijd zijn, en werkt dan (inclusief iets langer, dus totdat de zaak dicht gaat) tot 18u00. Tegen 18u15 ontsluit ze haar wagentje om terug te rijden naar haar heimat. 1 uur is gratis en de rest kost dus haar 8u45 x 1 euro x 20 dagen per maand, zijnde dus 169 euro PER MAAND!


Privacy

Ze kan een abonnement nemen wat grosso modo de helft kost… 6 % van het NETTO-loon van het meisje in kwestie gaat naar de parking van haar auto. Als ze geen abonnement neemt wordt dat al snel 11 % van haar loon dat verdwijnt in de kas van de bodemloze put van onze Vurige Stede! Wat ons echt tegen de borst stoot, is het feit dat alle privacy regels hier worden geschonden wie heeft toestemming gegeven dat de nummerplaat wordt gefilmd, wordt doorgegeven aan het DIV (Dienst Inschrijvingen Verkeer) die dan ook nog laconiek de gegevens van de eigenaars van de nummerplaat doorgeven aan Truparcs. Hebben zij een politionele machtiging of hoe zit dat?


Eén uur gratis is niet genoeg

Een 2de factor die hier speelt zijn de bezoekers van het Lago-complex zelf: ze gaan sporten, één uur gratis is niet genoeg, betalen wordt dé regel! Quid iemand die daar komt als vrijwilliger, als begeleider van een gehandicapt kind. Ik zeg maar wat. Als sportclub elders een locatie huren gaat misschien geen parkingkost genereren maar geeft niet de voordelen van een modern complex zoals de Lago-site. Een regeling zoals ze op Stayen toepassen, kan hier soelaas brengen (2u15 gratis parkeren) bijvoorbeeld. Op drukke (markt)dagen zouden ze het gedeelte van de parking dat polyvalent kan dienen als sportterrein, kunnen reserveren voor de klanten van Lago, ’t is maar een suggestie.


Citroenen

Dé hamvraag is natuurlijk: Moet deze parking leiden tot extra inkomsten terwijl dit een van dé longen is van onze stad: waar moet de burger die de stad komt bezoeken zijn wagen parkeren? Zijn het citroenen die persé moeten geperst worden? En wat met de burger van Sint-Pieter, waar moet zij of hij de wagen parkeren? Mensen die soms nauwelijks kunnen rondkomen, zeker nu de gas- en de stroomrekening de pan uitswingt. Geen auto meer dan? Openbaar vervoer dat niet werkt of niet frequent gebruikt kan worden in onze stad. Opnieuw een belasting ten laste van de gewone burger, op kap van de mensen die de stad komen bezoeken, mee zorgen voor extra-inkomsten aan de stadskas door de belastingen die de handelaars op hun inkomen betalen? Wanneer schiet men wakker in de ivoren toren waar de meerderheid zich schuil houdt?


Nieuwe burgemeester Mensen negeren zoals ze doen als een oppositielid ontdekt dat ze, op basis van een ‘menselijke fout’ 2.5 mio euro verkeerd hebben ingeschreven in de begroting? Alles wat niet past in hun kraam, is fout, is onrechtvaardig, zij hebben het alleenrecht te oordelen of iets fout of niet is. De oppositie kan soms ook positief uit de hoek komen, dat ze dat eindelijk eens leren accepteren! Een hoopje ongevoelige personen in het bestuur van onze stad, hebben we dat verdiend als goedgelovige burger? Onze nieuwe burgemeester heeft nochtans een goede reputatie qua emotionele intelligentie, laat ons hopen dat ze de rest van haar coalitie meekrijgt in deze positieve ‘vibe’ !

910 weergaven0 opmerkingen

Comentarios


bottom of page