top of page

Wat is er aan de hand met de politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken?


in picture: still uit promotiefilm politiezone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken


Comité P, de algemene inspectie binnen politie, is een opsporingsonderzoek gestart naar een filmpje uit een politiecel, waarbij te zien is hoe een transgender masturbeert voor de camera. Er is ook meteen een pv opgemaakt. "Als deze feiten kloppen en werkelijk in Sint-Truiden zijn gebeurd, tillen we daar bijzonder zwaar aan. Mensen die gearresteerd worden, moeten zich ook goed voelen in een politiecel”, klinkt het bij parket Limburg.


De politiezone Sint-Truiden-Gingelom- Nieuwerkerken vat haar waarden samen in de naam van de patroonheilige van de stad Sint-Truiden TRUDO: Te samen werken, Responsabiliserend en probleemoplossend werken, Uitmuntendheid en integriteit, Dienstverlening en respect en Openheid en transparantie. Maar die waarden krijgen de laatste tijd een stevige knauw.


“Je had beter moeten weten.”

Eind mei nog vorderde het openbaar ministerie in Leuven twaalf maanden cel tegen de Truiense politieagente J.V wegens bezit en verkoop van drugs. De aanklacht paste in een proces tegen een koppel uit Geetbets, waar de 38-jarige agente regelmatig aan huis kwam. Dat koppel kweekte cannabis en deelde die al eens uit aan vrienden, waaronder de agente. De agente werd eind juni weliswaar vrijgesproken maar er loopt nog steeds een tuchtonderzoek tegen haar. Haar advocaat herhaalde tijdens de zitting wat al veel mensen tegen haar hadden gezegd: “Je had beter moeten weten.”


Sexfilmpje

En nu duikt plots dat sexfilmpje op. Het 9 seconde durende filmpje dat in de herfst van 2019 met een smartphone werd opgenomen vanuit de operator-kamer zou volgens onze informatie echt zijn en gedeeld zijn onder flink wat politie-inspecteurs en hun vriendenkring. Ook hier morrelt het deontologisch langs alle kanten. Welke arm der wet haalt het in godsnaam in zijn hoofd om iemand uit een cel te gaan filmen en die beelden dan nog verder te gaan verspreiden? Kenmerkend is ook de sneer van één van de omstaanders naar de korpschef: "Het is just ne twidde Provost". Volgens interne bronnen binnen het korps nog maar het tipje van de ijsberg. Wat is er toch met het korps aan de hand?

"Je hebt twee soorten zonechefs. Ene, die als er iets ernstig gebeurt, naar het gevaar toeloopt. En eentje die er zo ver als mogelijk van wegloopt. Ik reken Provost bij die laatste soort.
Ludwig Vandenhove

Twee soorten zonechefs

Het korps bestaat uit 135 personeelsleden, waarvan meer dan de helft uit politie-inspecteurs. Het is ook een relatief jong korps. 62 van hen zijn jonger dan 40 jaar. Het politiecollege, samengesteld uit de korpschef, de burgemeesters van de stad Sint-Truiden en van de gemeenten Gingelom en Nieuwerkerken en de secretaris, staat in voor het dagelijks beheer van het politiekorps. In realiteit zwaait vooral Veerle Heeren er stevig de plak. En korpschef, de 42-jarige Steve Provost moet vooral luisteren. Tot grote ergernis van al wat oudere politieraadsleden die het korps onder Philip Pirard hebben meegemaakt. "Provost moet teveel naar de pijpen dansen van Veerle Heeren", zegt een al wat ouder politieraadslid. "De man is dan nog eens afkomstig uit de Westhoek en woont in Zonhoven. Echt voeling met de Haspengouwers heeft hij niet. En dat speelt hem al eens parten." Oud-burgemeester Ludwig Vandenhove (Vooruit) is duidelijker: "Je hebt twee soorten zonechefs. Ene, die als er iets ernstig gebeurd, naar het gevaar toeloopt. En eentje die er zo ver als mogelijk van wegloopt. Ik reken Provost bij die laatste soort." 'Bel maar als de kogels op zijn', weet u wel.


Jong Veulen

Nochtans diende Provost zich in 2014 veelbelovend aan. De toen zestigjarige korpschef en oud-rijkswachter Johan Gielen nam in 2011 de taken van korpschef Philip Pirard over, nadat die als hoofdcommissaris in functie trad bij de politiezone Hazodi. Gielen gaf aan te willen stoppen en dus moest het politiecollege op zoek naar een nieuwe chef. Een selectiecommissie organiseerde een examen en daar kwam de toen 34-jarige Provost als beste uit. Provost werkte in die tijd voor de politiezone Maasland als diensthoofd gespecialiseerde diensten, plaatsvervangend korpschef en beleidsadviseur. De licentiaat criminoloog begon zijn carrière bij de dienst ProBev (protection-beveiliging) in Brussel als verantwoordelijke voor de beveiliging van geldtransporten. Maar bovenal was hij de keuze van burgemeester Veerle Heeren (CD&V) die het jonge veulen maar wat graag onder haar vleugels nam.

"Ze lopen er de kantjes van af, gebruiken meer geweld dan nodig bij arrestaties en nu dit. Ik hoop dat er dringend orde op zaken wordt gesteld. Want dit gaat nog eens faliekant aflopen. Voor zover dat al niet gebeurd is

Rommelt al langer

“Het rommelt al langer binnen het korps”, vertelt een Truiense politie-inspecteur die liever anoniem wil blijven aan de redactie van Trudocs. “Er is een kliek van relatief jonge collega’s aan de slag die door hun dagelijks doen en laten de naam en de eer van ons korps door het slijk halen. Ze lopen er de kantjes van af, gebruiken meer geweld dan nodig bij arrestaties en nu dit. Ik hoop dat er dringend orde op zaken wordt gesteld. Want dit gaat nog eens faliekant aflopen. Voor zover dat al niet gebeurd is. Maar het is stilaan een publiek geheim aan het worden dat korpschef Steve Provost die in 2014 Philip Pirard opvolgde 'zijn mannen' minder goed in de hand heeft."




2.559 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page