top of page

Weekendtip: Bezoek Openluchtexpo Be-Le-Vingen in natuurgebied Bevingen



Het wandelgebied in de mooie Truiense deelgemeente Bevingen wordt van 30 april tot 25 september een openlucht exporuimte met werken die aanzetten tot denken, dromen en doen. Be-Le-Vingen zorgt ook verbinding met de lokale dorpsgemeenschap

"Om de twee jaar organiseert Kunst Groen vzw in en rond Sint-Truiden een expo in de groenpublieke ruimte", steekt een fiere voorzitter Ludwig Vandenhove van wal. "Editie 2022 gaat door in deelgemeente Bevingen en zet naast de kunstenaars ook het wandelgebied in de kijker." Curator Frank Delbeke knikt: "We kozen dit jaar om te werken rond biodiversiteit, klimaat en sociale structuren. Het gebied en concept leent zich perfect om samen met de kunstenaars op onderzoek te gaan. Het is een groene oase waarin een diverse biotoop is ontstaan. Deze constellatie is voor veel kunstenaars een ware inspiratiebron. Kunstenaars denken, dromen, doen. Over zichzelf en over de wereld. Deze interne en externe processen zetten ook de bezoekers aan om te denken over de thema’s."


Wachtbekken

Voor de eerste maal, sinds het aanleggen van het waterwachtbekken, dat zorgde voor leefbaarheid van het dorp, kunnen kunstenaars hier aan de slag. “Het is als het ware een naakt canvas voor de kunstenaars die procesmatig onderzoek verrichten naar de artistieke en inhoudelijke mogelijkheden van deze locatie", gaat Delbeke verder. "De in situ – beeld en procesmatig installaties onderzoeken het gebied en geven de mogelijkheden artistiek vorm. Het wordt een verhaal van verbinding, groen en beleving.”


Vaandels

Kunst Groen hecht naar eigen zeggen veel belang aan samenwerking met diverse belanghebbenden uit de regio waar ze hun expo’s organiseren. “Zo gingen we aan de slag met de leerlingen van basisschool De Heiberg en ontwierpen we prachtige vaandels die ook te zien zijn op het kunstparcours”, verduidelijkt mede-curator Raf Roefflaer. "Enkele inwoners en verenigingen uit het dorp gaan samen een kunstwerk maken tijdens een workshop gegeven door enkele deelnemende kunstenaars."


Wandelgebied in de kijker

"Samen met de toeristische dienst zet Belevingen ook in op de promotie van wandelgebied Cicindria-vallei waarop de installaties opgericht staan", weet Ludwig Vandenhove. "Lokale stadsgidsen krijgen vooraf een toelichting over de werken en kunstenaars en kunnen zo een breed publiek van wandelaars, toeristen en liefhebbers enthousiasmeren.'


Suske de Poep

Het brede expogebied is ook historisch van enorm belang. Van Romeinse wegen en villa’s, over lokale verhalen van Suske de Poep en het voorvelleke tot de geschiedenis van de aanwezige luchthaven, dit alles wordt door middel van erfgoedzuilen, in samenwerking met Dienst Erfgoed, vertelt.



277 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page