top of page

1 jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen: Hoe gezellig is het nog bij de Truiense N-VA?

Bijgewerkt op: 15 jul. 2023
Na de zomervakantie zal de politieke koorts in Sin City ongetwijfeld de hoogte in schieten. Wij maakten in de broeierige luwte van de julimaand een stand van zaken per partij op. Vandaag N-VA.


Vooraleer u verder leest, schotelen we u nog even de resultaten van 2018 voor. Let wel, in 2024 is men voor de gemeente niet meer verplicht te gaan stemmen. Wat hiervan het effect wordt, moeten we simpelweg afwachten.


De Vlaamsnationalistische familie in de Truiense gemeenteraad bestond in 2018 in rangorde van hun voorkeurstemmen uit Jelle Engelbosch 2.613, Jo Francois 1008, Mieke Claes 853, Nina Kvikvinia 719, Hans Govaerts 667, Peter Deltour 622, Günther Dauw 541 en


Met slechts 2.113 voorkeurstemmen levert de Truiense N-VA maar liefst 3 schepen in het Truiense schepencollege. Dat is zonder meer ongezien. De partij heeft zich evenwel moeten ontdoen van hun leiders Jelle Engelbosch en Jo Francois. Niemand minder dan het politieke zwaargewicht Zuhal Demir zette hun frontman Jelle Engelbosch na een zoveelste misstap voor de keuze: "Of je stapt zelf op, of we zetten jou uit de partij". Engelbosch, tegen wie nog een gerechtelijk onderzoek loopt, koos wijselijk voor dat laatste en schuimt dezer dagen de Limburgse immokantoren af op zoek naar een job. De voormalige schepen van Financiën Jo Francois koos dan weer voor de vlucht vooruit en nam ontslag uit het schepencollege na een mislukte Droneport-campagne. De bedrijfsrevisor met een Napoleoncomplex had het altijd al moeilijk om een onderscheid te maken tussen een privébedrijf dan wel een overheidsinstantie. Ondertussen zetelt hij nietszeggend in de gemeenteraad.


Haakt af: Jelle Engelbosch


Haakt meer dan waarschijnlijk af: Jo Francois

De Sterkhouders: Ongetwijfeld het triumviraat van de drie schepenen Günther Dauw, Mieke Claes en Nina Kvikvinia. Zonder iets op hun politieke kerfstok kan het drietal zich maagdelijk aan de Truiense kiezer presenteren, de fouten uit het verleden op Engelbosch en Francois afschuivend.


Bedreigingen: Verlost van hun sardonische kopstukken ervaart het triumviraat, buiten een gebrek aan ervaring, weinig bedreigingen.Het opkomend talent: Ondervoorzitter Franco Roberto komt dan wel niet van de universiteitsbanken, charme en straatcredibiliteit heeft deze gewezen polsstokspringer met Italiaanse roots in overvloed. In een verkiezingscampagne kunnen zo'n kwaliteiten van levensbelang zijn.
De Stoorzender: Zolang Jo Francois als gemeenteraadslid blijft zetelen, werpt hij een donkere schaduw op de nieuwe ploeg. Alhoewel naar buiten de indruk wordt gewekt dat 'onze Jo' one of the good guys is, wrikt men achter de schermen stevig om hem naar de exit te verwijzen. Want voor Vooruit is het nieuwe triumviraat zeer verteerbaar met het oog op een nieuwe coalitie ... mits ze zich ontdoen van de bedrijfsrevisor.


1.111 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page