top of page

1 jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen: Liggen de liberalen opnieuw in 't midden van het bed?Na de zomervakantie zal de politieke koorts in Sin City ongetwijfeld de hoogte in schieten. Wij maakten in de broeierige luwte van de julimaand een stand van zaken per partij op. Vandaag Open Vld.


Vooraleer u verder leest, schotelen we u nog even de resultaten van 2018 voor. Let wel, in 2024 is men voor de gemeente niet meer verplicht te gaan stemmen. Wat hiervan het effect wordt, moeten we simpelweg afwachten.


De liberale familie in de Truiense gemeenteraad bestond in 2018 in rangorde van hun voorkeurstemmen uit Pascy Monette 2.181, Hilde Vautmans 1.989, Johan Mas 1.259, Pascal Vossius 1.131, Jos Pierard 1.033, Roger Clerinx 843 en Laurien Bamps 827. Eerste opvolgers waren Serge Gumienny 631, Luc Withofs 778 en Isabelle Vranken 733.


Haken af: Pascal Vossius, Laurien Bamps, Luc Withofs, Roger Clerinx (+)


Twijfelen: Pascy Monette

De Sterkhouder: Primus interpares Hilde Vautmans belichaamt vandaag de Truiense liberalen. De volbloed politica met twee universitaire diploma's kent haar dossiers van binnen en van buiten. Politiek groot getrokken door haar nonkel Valère Vautmans en later Guy Verhofstadt kent ze de fijnste kneepjes van het vak. Haar korte periode als burgemeester van Sint-Truiden was dan ook een verademing. In het spoor van de meester bestuurde ze bevlogen en transparant. Sint-Truiden herademde even. Maar er is ook een schaduwkant. In haar drang naar perfectie schuilt een sluimerende onzekerheid. Wat dan weer resulteert in 'overexposure' op sociale media. Zo kreeg haar reputatie en zelfvertrouwen een flinke knauw toen ze fier op Twitter aankondigde dat er een mogelijke verlaging van het btw-tarief op paarden aankwam. In plaats van applaus oogstte La Vautmans verontwaardiging.


Yes! Eindelijk kan btw-tarief voor paarden in Europa worden verlaagd. Als voorzitster van de MEP Horse Group heb ik hier 🇪🇺 hard voor gepleit. Hopelijk zet 🇧🇪 nu ook stap naar werkelijke verlaging. Lees hier mijn reactie & die van onze 🇧🇪paardensector ⬇️ https://t.co/gRlrOyIBp9

— Hilde Vautmans (@hildevautmans) April 7, 2022


The Sidekick: Pascy Monette. De populaire en volkse marktkramer lijkt uit teflon te zijn gemaakt. Niets wat hem wordt aangewreven, blijft plakken. Hij overleefde de schandalen rond Villa Rosa en groeide uit tot een stevige OCMW-voorzitter. Bronnen dicht bij Monette maken gewag van de mogelijkheid dat hij zijn sjerp aan de haak zou gaan hangen. Maar Trudocs gokt erop dat hij toch opnieuw op de liberale lijst zal prijken.


Het Opkomend talent: Zonder enige twijfel is dat Serge Gumienny. Deze noorderling uit Meeuwen houdt het hoofd ten alle tijden koel en dwong respect af als voorzitter in de Tuchtcommissie. Als een echte scheidsrechter blijft hij steeds hoffelijk en steekt af en toe de hand uit naar de oppositie. Al is hij niet te beroerd om een stevige rode kaart te trekken. Zo stemde hij onlangs als lid van de meerderheid tegen de vernieuwing van het mandaat van de Truiense korpschef.


Bedreigingen: De Truiense liberalen maken al sinds de jaren 80 van de vorige eeuw deel uit van het Truiense schepencollege. Dat lukt hen door steeds in het midden van het bed te kruipen. Met Marcel Gelders in het bed van Jef Cleeren, met Valère Vautmans in het bed van Ludwig Vandenhove en met Pascal Vossius in het bed van Veerle Heeren. Dat veronderstelt wel een soort van Golden Retriever-houding ten opzichte van jouw coalitiepartner. Vraag is of dat aan Hilde Vautmans besteed is?


De Stoorzender: Luc Withofs kwam op de liberale lijst op vraag van Pascal Vossius. Na de keuze van Laurien Bamps om uit de gemeenteraad te stappen, kwam hij binnen. Maar het water tussen Luc en Hilde Vautmans bleek te diep. Met Vossius als souffleur in de coulissen, koos Withofs ervoor om als onafhankelijke te gaan zetelen. Waardoor de liberalen plots maar 6 zetels in de gemeenteraad meer overhielden.
1.130 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page