top of page

Een absurde gemeenteraad met een wankelende voorzitterAbsurd! Zo omschreef het Truiense liberale kopstuk Hilde Vautmans de gemeenteraad van maandagavond. Wat moeten we anders maken van een waarnemende burgemeester die niet waarneemt en zelfs niet komt opdagen voor zijn eigen Audit. Maar minstens even opvallend, de anders zo zelfverzekerde gemeenteraadsvoorzitter Bert Stippelmans begon een eerste keer te wankelen.


Al probeerde die eerst nog in zijn gekende stijl te doen alsof er niets aan de hand was en de gemeenteraad op een drafje te willen afwerkenen. Dat heeft lang gewerkt, doen alsof zijn neus bloedde, terwijl de nationale kranten vol staan. Maar gisterenavond kwam daar een einde aan. Oppositieleider Gert Stas (Vooruit) hield hem de wacht aan. "Toch geen 'business as usual', terwijl je zelf in het tweede deel van het Audit-rapport boter boven het hoofd hebt." Stas begon over de verkrijgende verjaring die Stippelmans faciliteerde in het dossier van Halmaal-Dorp. Maar de gemeenteraadsvoorzitter kwam er opnieuw onder uit met een dooddoener, al wankelde hij. Voor het eerst. "Stippelmans was duidelijk op zijn ongemak", zei een raadslid van de coalitie achteraf in brasserie 'Ons Huis' waar zowat de ganse gemeenteraad samentroept om na te kaarten. "Hij heeft maar schrik dat Audit Vlaanderen die dading van 1 miljoen euro gaat onderzoeken en zo zal stoten op de malversaties binnen de stedelijke aankoopdienst. Want daar zou het wel eens hard gaan stinken. Onderzoek daar het gedwongen personeelsverloop maar eens ..." Ondertussen had ook gemeenteraadslid Ingrid Kempeneers (cd&v) een eerste keer openlijk afstand van Stippelmans genomen. Die was erg verbolgen toen bleek dat zij van die verkrijgende verjaring niets afwist, nochtans haar bevoegdheid in 2017.


Murmelende pastoor

Stas zorgde evenwel niet voor spektakel. Iets wat de Truiense politieke traditie quasi voorschrijft. Zeker in tijden van crisis. Geen stemverheffingen, geen pauzes, geen intonaties. Neen, aan Stas verliest de wereld geen grote redenaar eerder een murmelende pastoor. En dat levert hem vaak problemen op. Zo vloert de 78-jarige Raymonde Spiritus (cd&v) de rode leraar met gemak, door hem op zijn Saint-Pierres aan te pakken. Stas bekijkt haar dan onwezenlijk als naar een stoute leerling, waarop de ganse gemeenteraad of toch zeker de meerderheidsfracties in (uit)lachen uitbarsten. Weg goed voorbereid punt. Wat binnensmonds gegrommel oplevert van de oude ijzervreter Ludwig Vandenhove (Vooruit) die zijn pupil niet verder ziet komen als een goede, tweede viool. Een leider echter nooit. Maar wat Gert Stas gisterenavond zei, was wel dodelijk en zal Stippelmans de komende dagen en weken nog zeer zuur kunnen opbreken.


Het einde van de fixer van dat merkwaardige politieke jaar 2017 lijkt zo in zicht te komen.1.747 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

תגובות


bottom of page