in picture: Jelle Engelbosch (N-VA) en zijn echtgenoot Kim huizen in maart 2018 aan de pastorij van Velm
"U heeft de pastorij van Velm voor een peulschil van de stad gekocht", wierp oppositieleider Gert Stas (Vooruit) de Truiense Vlaams-nationalistische eerste schepen begin van dit jaar voor de voeten. "U liegt, mijnheer Stas", brieste Engelbosch terug. Die laatste had in de strikte zin van het woord misschien wel gelijk, maar vertelde zeker niet alles. Hoe kreeg Jelle Engelbosch (N-VA) de pastorij van Velm nu juist in handen?
Rond de eeuwwisseling wordt pijnlijk duidelijk dat het aantal priesters ernstig uitdunt. Parochies smelten noodgedwongen samen tot federaties. En zo komt het dat in Sint-Truiden, een stad met veel kerkdorpen, diverse pastorieën leegkomen te staan. Per federatie wordt nog slechts één woning voor de pastoor ingericht. In 2013 beslist de gemeenteraad van juni, na heel wat politiek gehakketak, dan ook tot de verkoop van de pastorie van Velm. De stad Sint-Truiden was eigenaar van de pastorie in de Sint-Martinusstraat in Velm, die dateert van 1783. De totale oppervlakte is ruim 28 are. ‘De pastorie bestaat uit een hoofdgebouw, een bijgebouw, een garage en een ruime tuin. De koper kan het perfect renoveren als luxewoning’, zei toenmalig schepen van Financiën Erik Carlier (CD&V) toen. De koper moest het gebouw behouden en restaureren. De verkoopprijs werd op 250.000 euro geraamd. Oeps!
Dat was toen koren op de molen van toenmalig oppositieleider Jelle Engelbosch (N-VA). Die had zijn oog laten vallen op de pastorij. Nadat hij eerst een voorakkoord tekende met Open Vld en CD&V in het najaar van 2016 was de weg vrij om de pastorij te kopen. Toen hij klaar voor de ondertekening, fier uitgedost met in het kielzog zijn man Kim en zijn notaris op het eerste verdiep van het Truiens Administratief Centrum aanbelandde, draaide die verkoop ietwat anders uit. Een hoge ambtenaar merkte op het allerlaatste moment, de vulpennen waren al in aanslag, fijntjes op dat de stad niet kan verkopen aan een gemeenteraadslid omwille van de de deontologische code. Oeps! Boeken toe. Aktes terug in de mappen. De gezichten vertrokken en onder heel wat geroep en getier blies Engelbosch de aftocht.
Creatieve oplossing
Maar voor alles is een oplossing. "Plots kocht Rudi Gilen van Gilen Woonprojecten de pastorij van Velm om ze later gerenoveerd, door te verkopen aan Engelbosch, die in januari 2019 schepen van Ruimtelijke Ordening zou worden", vertelt een oud-politicus die er bij was. "Jelle blij, Rudi Gilen misschien blij, en het voorakkoord gered."
Een-tweetje
Wanneer Gert Stas op een gemeenteraad in 2021 alludeert op het feit dat Engelbosch de pastorij van de stad kocht, schiet die in een Franse colère. "Niet waar, mijn heer Stas", briest die. En hij had misschien dan wel gelijk in de strikte zin van het woord, maar hij vertelde niet van zijn één-tweetje met vastgoedondernemer Rudi Gilen.
Comments