top of page

Ook Minister Zuhal Demir tikt Veerle Heeren op de vingers: "Gekapte bomen op Guvelingen: illegaal"




"De administratie van de stad Sint-Truiden had het mij al bevestigd in een schrijven en nu volgt ook Vlaams minister Zuhal Demir: de bomen op Guvelingen zijn illegaal gekapt door het stadsbestuur. Daar was wel degelijk een bouwvergunning voor nodig”, aldus Vlaams volksvertegenwoordiger Ludwig Vandenhove.


De stad Sint-Truiden liet in oktober 2020 tot ongeloof van de buurtbewoners 9 kerngezonde bomen kappen die jarenlang op het grasveld tussen de Nonnentaplaan en Guvelingen stonden. Op de vraag waarom de Groendienst dat gedaan heeft, moest schepen van Natuur Ingrid Kempeneers (CD&V) tijdens de gemeenteraad het antwoord schuldig blijven. "Ik weet het niet en zal het navragen", zei ze ietwat schaapachtig tijdens de digitale Truiense gemeenteraad. Later kwam naar boven dat burgmeester Veerle Heeren (CD&V) de bomen liet kappen om haar chef van de verkiezingsplekploeg ter wille te zijn.


Toch vergunning vereist

“Veerle Heeren (CD&V) bleef nochtans beweren, ook in de gemeenteraad op vraag van collega gemeenteraadslid Filip Moers, dat er geen fouten gemaakt zijn”, zegt Ludwig Vandenhove. “Ik citeer uit de brief van de administratie van de stad Sint-Truiden, die ik kreeg nadat ik schriftelijk de nodige uitleg gevraagd had: “Voor de initiële snoei was aldus een vergunning vereist.”


Verder: “De inbreuk tegen de initiële vergunningsplicht zal rechtgezet worden door het aanvragen van een regularisatieaanvraag. Als lokale overheid hebben we immers een voorbeeldfunctie. Bij deze vergunningsaanvraag wordt er ook gezocht naar een gepaste heraanplant op schaal van de ruimte zodat deze op termijn kunnen uitgroeien tot beeldbepalende bomen voor hun omgeving.”


Herstel?

Vlaams minister Zuhal Demir volgt nu, ik citeer: “In dat geval is voor het vellen van deze bomen een omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen vereist. Verder: “Dit betekent dat de overtreder in eerste instantie aangemaand zal worden tot een herstel. Indien aan deze aanmaning geen gevolg gegeven wordt, zal er een proces-verbaal opgemaakt worden en zal de gewestelijke stedenbouwkundige inspecteur het herstel vorderen voor de rechter.”


Heel erg: inderdaad de stad Sint-Truiden moet het voorbeeld geven, maar doet net het omgekeerde. Hoe kunnen zij nog geloofwaardig optreden tegen overtreders als ze zelf de regels en het decreet niet volgen? Hoe durven ze het woord handhaving nog in de mond nemen? En ondertussen maar praten over bomen- en klimaatplannen?”


817 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page