"Engelbosch stak zo 142.000 euro in zijn zak. Een gouden deal", volgens de oud-bestuurder.
Een gerespecteerde oud-bestuurder van AGOST, liet vandaag de Trudocs-redactie een reeks documenten inkijken waaruit blijkt dat schepen van Ruimtelijke Ordening Jelle Engelbosch (N-VA) wel degelijk met voorkennis en 30 euro per m² onder de gangbare van 49 euro per m² het stuk bouwuitbreidingsgebied van 47,6 are kocht van de Velmse kerkfabriek. "Hij stak zo 142.000 euro in zijn zak. Een gouden deal", zegt de oud-bestuurder die verbolgen is om het theaterstukje dat Engelbosch afgelopen gemeenteraad afstak.
"Op 12 december 2014 kocht AGOST (het autonoom gemeentebedrijf van de Stad Sint-Truiden onder meer belast met de verwerving van onroerende goederen, zowel gebouwen als gronden red.) een stuk grond van 2 hectare, 85 are en 66 centiare aan 49,12 euro per m²", rekent de oud AGOST-bestuurder ons voor. "Dit stuk woonuitbreidingsgebied grenst vandaag aan het stuk grond van Engelbosch dat hij anno 2020 van de Velmse kerkfabriek kocht aan 18,69 euro per m². Dus sowieso 30 euro per m² onder de gangbare prijs. Te weten dat die gronden nu veel meer waard zijn dan in 2014. Natuurlijk moest dit onderhands gaan. Die man rekende zich rijk en deed een gouden zaak. Hij kende de prijs hè. Want vastgoedmakelaar Engelbosch zat in 2014 in de raad van bestuur van AGOST die de verkoop van het aangrenzende stuk grond regelde. In ieder geval stak hij zo 142.000 euro met deze onderhandse prijszetting in zijn zak. En dan spreken we nog niet van wat het zou zijn wanneer woonuitbreidingsgebied bouwgrond zou worden."
Eigen jaarrekening goedkeuren
Daarenboven keurde hij als schepen van ruimtelijke ordening ook nog eens mee de jaarrekening van de kerkfabriek goed op de gemeenteraad waar zijn eigen aankoop werd in bezegeld, wat op zich al een belangenconflict is. Voorzitters van een voetbalclub moeten buitengaan als er over subsidies aan hun club wordt beslist.
Verkoopakte kan veel verklaren
Waarom wordt de verkoopprijs angstvallig geheim gehouden? Zijn de kerkfabrieken dan niet gebonden aan openbaarheid van bestuur? Gelukkig laat de jaarrekening 2020, het jaar waarin Engelbosch de grond kocht, niets aan de verbeelding over en boekt een meerwaarde in van 89.000 euro voor de verkoop van onroerend goed. Een begrotingspost die de voorgaande jaren nooit werd ingevuld. Het naar buiten brengen van de akte zou veel kunnen verduidelijken. We vroegen om een reactie zowel aan de kerkfabriek als aan schepen Jelle Engelbosch (N-VA). Maar niemand wilde reageren.
Theaterstukjes op de gemeenteraad hebben we al eerder gezien. Telkens iemand van de meerderheid in het nauw wordt gedreven, is dit de standaard-verdediging aan het worden.
Een update van de ,,Wit-en-zwarte-poedel-met-rugzak-cartoon" biedt zich aan...