in picture: Bert 'Poolke' Stippelmans
Ordingen, een dorpje bij Sint-Truiden met een oppervlakte van 1,78 km² en ocharm 923 inwoners. Dat daar twee kandidaten van eenzelfde partij uit voortsproten, moest vroeg of laat om miserie vragen. "Al bleef die gewapende vrede tussen Bert Stippelmans (CD&V) en Ingrid Kempeneers (CD&V) lang stand houden, vandaag is de geest definitief uit de fles", zegt een CD&V-connaisseur aan de Trudocs-redactie.
Toen Ingrid Kempeneers (CD&V) in januari 2019 aan de macht kwam als schepen van onder meer het Truiense Stadwerkhuis, was haar eerste werk het weghalen van die verfoeide gele verkeerspaaltjes waar haar verguisde en door de kiezer gebuisde voorganger de Truienaar zo mee geplaagd had. Bert Stippelmans had menige Bink dermate op de zenuwen gewerkt met zijn verkeersknippen, gele paaltjes en openbare werken dat de sterke man uit Ordingen werd gedecimeerd tot een backbencher, klaar voor de onafwendbare vergeetput van de Truiense politiek. Nachtwachter Benny Desmeit had er zelfs een mop over gemaakt. 'Bert gaat zijn naam veranderen in Poolke Stippel.' Om alles nog wat erger te maken: de Bella Donna van de Truiense CD&V boekte een forse vooruitgang in stemmenaantal. Dat moet nogal gestoken hebben in het dorpje van 923 inwoners, een zakdoek groot. De machtsverhouding was overnacht veranderd. Ingrid de sterke madam en Bert de gebuisde 'hasbeen'. "Hij ging de absolute meerderheid halen, toeterde hij tegen iedereen die het horen wilde voor de verkiezingen van 2018", zegt gemeenteraadslid Raymonde Spiritus daarover. "Tarara! Na was Bertje ant suggele ver ont mattele te geroaken."
"Hij ging de absolute meerderheid halen, toeterde Stippel tegen iedereen die het horen wilde voor de verkiezingen van 2018", zegt gemeenteraadslid Raymonde Spiritus daarover. "Tarara! Nà was oos Bertje ant suggele ver ont mattele te geroaken."
Wie een omelet bakt...
Maar zoals bekend hield het triumviraat Heeren-Borgs-Stippelmans binnen de Truiense CD&V stevig stand. En na lastpak Carl Nijssens in drie bedrijven 'kaltgestelt' te hebben, probeerden ze zo goed en zo kwaad verder te besturen. Ook al had Heeren haar partij omwille van de sjerp tot op een onderbroek na, uitgekleed. 'Wie een omelet bakt, moet eierschalen breken'; klonk het dan. Stippelmans werd voorzitter van de gemeenteraad, een functie die ze gingen herwaarderen en opschroeven. En mocht onder meer voorzitter van Trupark worden. Zo zou hij ook financieel ruimschoots gecompenseerd worden. Reniers en Kempeneers mochten na hun schepenmandaat niet alleen terug naar de gemeenteraad maar ook nog eens zetelen in het vast bureau van het OCMW. Een zoethoudertje. Iedereen min of meer akkoord.
Orders van Stippel
Stippelmans maakte Ingrid Kempeneers haar leven ook na 2018 allesbehalve makkelijk. Stadswerkmannen getuigen over de orders van Kempeneers die na een paar telefoons van Stippelmans meteen werd gecounterd. Zo gebeurde het meer dan eens dat de stadsarbeiders het tegenovergestelde uitvoerde, van wat Ingrid gevraagd had. "Orders van Stippel", klonk het dan schoorvoetend. En zo kwam de gewapende vrede langzaam maar zeker op losse schroeven te staan.
"Zo gebeurde het meer dan eens dat de stadsarbeiders het tegenovergestelde uitvoerde, van wat Ingrid gevraagd had. "Orders van Stippel", klonk het dan schoorvoetend.
La Douce France
Alleen ... toen was Veerle en haar ganse polonaise van vrienden, buren en familieleden nog niet voorgekropen in het vaccinatiecentrum. Vandaag liggen de kaarten beduidend anders. Nijssens is helemaal verdwenen. Heeren is nu ook haar onderbroek kwijt. En Stippelmans probeert zich nog aan de laatste graszoden vast te houden, om niet in die politieke vergeetput te donderen. Dat heeft ook onze Bella Donna gezien. De Truienaar kan de blondine best wel smaken en ook de coalitiepartners verstaan zich goed met la Kempeneers. Vandaar dat die op haar verjaardag in de armen van haar geliefde in la douce France alles behalve kwaad was op de laatste berichtgeving van Trudocs.
In tegenstelling tot haar tandenknarsende dorpsgenoot. Poolke toch.
Lees ook: "Bella Donna van Truiense CD&V Ingrid Kempeneers zet eigen partij onder druk" (trudocs.be)
18 Oktober 1467. De Melsterbeek kleurde rood van het bloed bij de Slag van Brustem. Kleurt zij 554 jaren later opnieuw bloedrood wat verderop .... bij de Slag van Ordingen ?