top of page

Voor welk kasteel zal Stad Sint-Truiden kiezen: Terbiest (Vooruit-Open VLD) of 't Speelhof (N-VA)?Ondanks de precaire financiële situatie moet de Stad Sint-Truiden na de zomervakantie dringend knopen gaan doorhakken in hangende dossiers. Zoals de mogelijke aankoop van het kasteel van Terbiest en de verdere uitrol van het project 't Speelhof. Beiden realiseren? Onbetaalbaar! Dus er moet een keuze gemaakt worden.


Het voormalig waterkasteel van Terbiest uit 1627 heeft een oppervlakte van 2.065 vierkante meter en wordt aangeboden met een Engelse landschapstuin. Sinds 2014 staat het domein echter grotendeels leeg, en dat heeft wel een impact gehad. Oorspronkelijk hoopte het Gemeenschapsonderwijs (GO!) er als eigenaar nog 1,8 miljoen euro voor te krijgen. Dat bedrag is intussen afgezwakt naar 1,2 miljoen euro. Het bod van de stad Sint-Truiden ligt daar met 900.000 euro nog verder onder. Alle biedingen moesten bovendien voor 9 januari al binnen zijn. “Omdat we niet zomaar zonder de gemeenteraad een bod konden uitbrengen, was ons bod nog onder voorwaarden”, wist toenmalig schepen van financiën Jo François (N-VA). “De gemeenteraad heeft natuurlijk altijd het laatste woord. Pas als zij groen licht geven, kan ons bod definitief zijn.”


in picture: de vijvers van kasteel Terbiest


Met privé-partners

Daardoor werd het bod van de stad Sint-Truiden eind januari nog niet in aanmerking genomen. Alleen biedingen zonder voorwaarden worden door het Gemeenschapsonderwijs aanvaard. “Maar zo weet de eigenaar tenminste dat we als stad interesse hebben in het domein. Mocht er geen andere kandidaat zijn, dan kunnen we in een volgende ronde opnieuw meedingen.” Een budget voor de renovatie heeft de stad voorlopig niet voorzien. “Dat is nog voorbarig”, aldus schepen François. “Mocht het toch zover komen en mochten we op termijn Terbiest opnieuw kunnen ontwikkelen, dan zullen we daar allicht ook privépartners bij betrekken.”


Beperkte budgettaire ruimte

‘De lopende procedure is afgelopen zonder resultaat”, zegt Ludwig Vandenhove (Vooruit) vandaag. “Uit een antwoord dat ik van de stadsadministratie mocht ontvangen blijkt dat de stad buiten de procedure alsnog een bod deed maar omwille van het latere tijdstip van het raadsbesluit buiten termijn van 9 januari. Omdat de formele procedure zonder resultaat is gebleven, pikte GO! het voorstel terug op." Met andere woorden: de stad Sint-Truiden is opnieuw in de running om het kasteel te kopen om niet te zeggen dat de stad de enige kandidaat is. Helaas is er door de waarnemend financieel directeur, zelfs voor de aankoop van 900.000 euro, een negatief advies gegeven. Toch willen de liberalen gesteund door de oppositie doorduwen. Open Vld heeft zelfs hun schepen met de meeste immokennis Pascy Monette op het dossier gezet. Hij hoopt een PPS-constructie uit zijn hoed te kunnen toveren, waardoor het kasteel in privéhanden beheerd wordt en zo de beheerskosten van het domein gedrukt kunnen worden.


in picture: Een zelfzekere Jelle Engelbosch in oktober 2020 bij het in ontvangst nemen van de cheque van 3,3 miljoen euro van de Vlaamse overheid voor de renovatie van het Domein 't Speelhof


3,3 miljoen euro terugstorten

De Vlaamsnationalisten onder leiding van schepen van Financiën Günther Dauw zien de aankoop van Terbiest minder goed zitten, al was het maar omdat er een paarse gloed overhangt. Maar ook de herbestemming van 't Speelhof staat nog op de agenda. Hun dossier. Het kasteel moet een indoor klimparadijs met vlindertuin worden. Op termijn wil men ook het landschap op het 37 hectare grote domein cultuurhistorisch ontsluiten met een speelbos, dierenweides en een belevingspark voor gezinnen. Het totale bedrag voor renovatie van het Speelhofdomein is begroot op 9 miljoen, waarvan 3,3 miljoen euro Vlaamse subsidies. Alles moest in 2024 klaar zijn, maar ondertussen ligt 't Speelhof er zeer schamel bij. "Onrealiseerbaar wegens veel te duur", klinkt het dan ook in de wandelgangen. "Dat project wordt elke dag duurder. Alleen, wanneer men afziet van deze herbestemming moet men die 3,3 miljoen euro subsidies terugstorten."


Brustem

Wat wel zo goed als zeker is: het project in Brustem waarbij meer dan 6 miljoen euro zou geïnvesteerd worden in de ontwikkeling van een veelzijdige sportsite met heel wat uiteenlopende faciliteiten voor de buurtverenigingen van Brustem en sportclubs, wordt naar de prullenmand verwezen.


Het belooft dus spannend te worden dit najaar. Trudocs volgt het voor u op de voet.

1.146 weergaven1 opmerking

1 Comment


Dirk Haverhals
Dirk Haverhals
Jul 26, 2023

".... beheerD wordt.. "

Like
bottom of page