Oppositieleider Gert Stas (Vooruit) heeft vandaag nieuwe elementen overgemaakt aan Audit Vlaanderen in het onderzoek naar malversaties bij de onderhandse verkoop van het stuk grond van de Velmse kerkfabriek aan schepen van Ruimtelijke Ordening Jelle Engelbosch (N-VA). "De brief aan het schepencollege ter controle van de procedure is nergens te vinden", argumenteert Stas
In de aankoopbelofte en de akte van de verkoop staat op pagina 1 en 2 dat de notulen van de vergadering met de verkoop, zouden verzonden zijn aan het college van burgemeester en schepenen, zoals de wet dat voorschrijft. De stad moet immers controleren of de procedure van verkoop wettelijk is verlopen. Dit zou volgens beide documenten gebeurd zijn op 16 november 2019. Maar omwille van het uitblijven van reactie vanwege de bevoegde diensten, werd vervolgens de beslissing tot verkoop aanvaard. De akte is voorgelezen en door alle partijen ondertekend.
Geen spoor
"Wanneer wij de inkomende post van die maand november echter inkijken, constateren wij dat er geen spoor is van deze correspondentie", zegt Gert Stas (Vooruit). "De bevoegde diensten hebben volgens dit register niets ontvangen en konden bijgevolg geen opmerkingen formuleren wegens gebrek aan voorwerp. Het dossier is zodoende ook nooit officieel in het schepencollege besproken."
De brief die nooit aankomt
"Het is vreemd dat schepen Engelbosch deze procedurefout niet opgemerkt heeft", gaat Stas verder. "Op 18 november 2019 tekent Engelbosch de aankoopbelofte waarin staat dat op 16 november 2019 een brief aan het schepencollege is verstuurd, ter controle van de procedure. Deze brief is volgens het register nooit aangekomen. Men zou toch mogen veronderstellen dat hij als schepen zou opmerken wanneer een voor hem persoonlijk belangrijk document in de daaropvolgende weken niét de vereiste controle door het schepencollege heeft gekregen. Wanneer op 11 maart 2020 de akte, waarin opnieuw staat dat het schepencollege de aankoopprocedure gecontroleerd heeft, voorgelezen wordt, krijgt hij nogmaals een kans om deze procedurefout recht te zetten, maar hij doet dit niet. Hij ondertekent de akte waarvan hij toch moet weten dat deze foutieve informatie bevat."
Melding nog in onderzoek
"Klopt niet", reageert schepen Jelle Engelbosch (N-VA) die zich tegenwoordig in al zijn antwoorden aan Trudocs laat bijstaan door maar liefst 3 (!) advocaten. "Misschien Audit Vlaanderen zijn werk laten doen en afwachten in plaats van uw niet aflatende ijver om mij in diskrediet te willen brengen andermaal te etaleren." Wanneer we hem dan vragen om de brief te laten zien, antwoordt de schepen plots niet meer. Ook de voorzitter van de Velmse kerkfabriek geeft, zelfs na een zestal telefoons en sms'en, niet thuis. Afwachten wat Audit Vlaanderen nu zal doen. "De melding is nog in onderzoek", reageert administrateur-generaal Mark Vandersmissen van Audit Vlaanderen. "We verwerken momenteel een zeer hoge piek in het aantal meldingen. Sowieso zal eerst het bestuur op de hoogte gebracht worden van de beslissing."
Comments