top of page

"Wie ervoor gezorgd heeft dat de Zuidtribune niet vergund is? Mister Engelbosch himself!"

Bijgewerkt op: 10 dec. 2020

Trudocs sprak met Roland Duchatelet


Mocht Erik Van Looy in 'De Slimste Mens' ooit een vraag over Sint-Truiden stellen, dan is de kans groot dat een van de antwoorden op zijn kaartje Roland Duchatelet (74) zal zijn. De succesvolle ondernemer die nooit verlegen staat om een straffe uitspraak, heeft zijn stempel onuitwisbaar op Sint-Truiden en STVV gedrukt. Tijd voor Trudocs om hem aan de tand te gaan voelen.


Roland ziet er ontspannen uit wanneer hij ons begroet in zijn hotel 'Hof Van Stayen' voor het interview. Gekleed in een gewone jeans en een lichtblauw 'Vanranst-pulleke' zou je absoluut niet zeggen dat deze flamboyante ondernemer reeds 74 jaren op de teller heeft staan.


Hugo Camps noemt je tegenwoordig in zijn columns een 'elderly statesman'*. Zie je jezelf ook zo?

"(zijn lichte ogen twinkelen) "Ah, is dat echt? Ja, dat vind ik wel een goede omschrijving. Zo voel ik mij wel een beetje. Al die levenslessen beginnen hun vruchten af te werpen. Als je dan zoals ik over een goed geheugen beschikt, hebben al die jaren op de teller toch veel voordelen. Ik ben ook wat milder geworden. Je bekijkt de dingen wat meer op een afstand."


Laten we dat eens testen. Hoe ziet een 'elderly statesman' de gemeentefusies die op ons afkomen?

"Ik ben steeds een fan van Haspengouw geweest hè. Kijk, die fusies zijn gewoon noodzakelijk. Steden en gemeenten moeten zich steeds meer en meer gaan specialiseren. Dat wordt voor kleinere gemeenten onbetaalbaar. Dus een efficiënte kostenstructuur dringt zich op. Dit gezegd zijnde moet je wel opletten dat je de eigenheid van een stad of gemeente niet verkwanselt. Maar Zoutleeuw en Landen moeten zeker bij Sint-Truiden. En uiteraard Heers, Nieuwerkerken, Gingelom, Borgloon en Wellen. En waarom niet over de taalgrens gaan kijken, ik denk dan aan Waremme, Hanuit en Oreye. Als Sint-Truiden, excuseer Haspengouw dat goed aanpakt dan kunnen we uitgroeien tot een derde toeristische regio naast de kust en de Ardennen. Ik geloof daar echt in."

"Als Sint-Truiden, excuseer Haspengouw dat goed aanpakt dan kunnen we uitgroeien tot een derde toeristische topregio naast de Kust en de Ardennen. Ik geloof daar echt in!

De krant 'Het Belang van Limburg' riep u uit tot de rijkste man van Limburg? U zou in 2019 over een vermogen van zo'n slordige 1,2 miljard beschikken. Wat doet dat met u?

"Niets. Ik heb dat ook gelezen. Uiteraard ben ik niet onvermogend, maar ik hou mij absoluut niet met zo'n lijstjes bezig. Eigenlijk ben ik geen materialist."


Je hebt je van de week boos gemaakt op de Stad Sint-Truiden, meer bepaald op schepen van Ruimtelijke Ordening Jelle Engelbosch (N-VA). Volgens jou is het zijn fout dat tribune Zuid er niet komt?

"Dat klopt. Kijk, de stad Sint Truiden maakt een bocht van 180 ° over het vervangen van de oude Zuidtribune op Stayen. Ze geeft nu een negatief advies aan de provincie daar waar tot eind augustus alle lichten op groen stonden en de talrijke noodzakelijke adviezen zoals van de brandweer en luchtmacht positief zijn. De voorbije jaren werd het provinciaal ruimtelijk uitvoeringsplan nochtans op initiatief van de stad aangepast om het stadion met een nieuwe Zuidtribune te kunnen afwerken. De voorstelling ervan in 3D was het hoogtepunt van de nieuwjaarsreceptie van voetbalclub STVV begin dit jaar."

in picture: Het 3 D-ontwerp van Tribune Zuid


Wat is er eigenlijk zo belangrijk aan die tribune Zuid?

"Ja, alles en niets. Vandaag komen voetbalclubs van overal in West-Europa kijken naar hoe wij dat hier op Stayen hebben aangepakt. In normale tijden verwelkomen we ook elke week twee bussen toeristen die deze curiositeit van Sint Truiden willen bezichtigen, inclusief persruimte en kleedkamers. Maar de zuidkant, tegen de spoorlijn is nog niet aangepakt. Je zit dus met een ultra modern stadion behalve dan de zuidkant. Ik wou die zuidkant nog een mooie invulling geven. De supporters verdienen dat. Maar goed, meer zitplaatsen hebben we niet meer nodig. Dus ja, dachten we aan kantoorruimten. Eerst hadden we nog aan een kinderopvang gedacht, maar daar kwamen zoveel regels zoals veiligheidsvoorschriften bij kijken dat we dat plan hebben begraven. In tegenstelling tot andere steden zoals Gent waar de stad een groot stuk betaalt voor de Ghelamco Arena, heb ik het stadion uit eigen zak betaald en dat ging ook zo zijn voor de zuidtribune. Maar als dan na 3 jaren van vergaderen met architecten en ambtenaren, wanneer ons huiswerk helemaal af is, het stadsbestuur het geweer van schouder verandert en aan de provincie adviseert om onze vergunning te weigeren… Dat is Kafka. Dan maar geen tribune, ik heb wel betere zaken te doen."


Wat is er dan misgelopen?

"De heer Amaury Verelst wil op het stukje grond aan het rondpunt, dat hij van Bart Nivelles heeft gekocht, een drive-in hamburgerrestaurant bouwen en heeft daardoor geen parkeerplaatsen over voor de appartementen die hij er ook wil bouwen.

De stad wil nu blijkbaar geen vergunning geven aan Stayen zolang projectontwikkelaar Amaury Verelst geen regeling heeft kunnen treffen met mij als Stayen nv over een ondergrondse verbinding van de huidige ingang van de parking Stayen (de parking aan de omleidingsweg red.) met dat stukje grond aan het rondpunt."

"Als we Verelsts uitspraak van 2 december in de krant HBVL mogen geloven waarin hij zegt: “Ik heb met de stad samengezeten en een plan ingediend dat is goedgekeurd”. Tja, dan heeft die man het wereldrecord 'snelheid bouwvergunning' gebroken, want tussen het ogenblik waar hij de grond heeft verworven en mij met die plannen is komen opzoeken op 20 augustus dit jaar zaten er maar enkele uren.

Pardon?

"U hoort het goed. Omdat de vriendendienst aan Verelst op zich nogal licht weegt is de nieuwe argumentatie van de stad om de vervanging van de Zuidtribune te weigeren omdat ze tot te veel verkeersdrukte zou leiden. Aan de zuidtribune is er geen straat en dus geen verkeer. De drukte zou er volgens de stad komen omdat er nog meer mensen zouden werken op Stayen door de extra kantoorruimte. Stayen ligt op 1200m van de grote markt en 800 m van het station. Net zoals bij het voetbal kunnen mensen uit de stad ook zonder auto in Stayen geraken. Het ontgaat de stad blijkbaar dat de ontwikkeling van de grond van Amaury Verelst aan het drukste rondpunt van de stad gelegen, wél voor gevoelig meer drukte zou zorgen. De Zuidtribune heeft absoluut niets met de grond aan het rondpunt te maken: ze ligt 200 m verderop."

"Alles was klaar en uitgeklaard, maar toen hebben Jelle Engelbosch en Amaury Verelst in augustus een combine gemaakt en plots moest alles anders. Sterker, ik werd door die heren gechanteerd.

"Maar waar ik helemaal mijn buik van vol heb zijn al die leugens die schepen Jelle Engelbosch (N-VA) vertelt. "Ik betreur het feit dat Duchatelet noch zijn architecten ooit enig plan met de stad zijn komen bespreken." We hebben drie jaar niets anders gedaan. Kijk, en dan die uitnodiging om de zaak verder uit te klaren. Alles was klaar en uitgeklaard, maar toen hebben Jelle Engelbosch en Amaury Verelst in augustus een combine gemaakt en plots moest alles anders. Sterker, ik werd door die heren gechanteerd. Als ik geen, gratis als het nog even kon, doorgang zou verlenen dan keurde de Stad de Zuidtribune af. Waar zijn we mee bezig? Dan zijn ze hier aan verkeerd adres. Dat Jelle Engelbosch dan maar in zijn verkiezingsfolder schrijft wie ervoor gezorgd heeft dat de Zuidtribune er niet staat. Er komt dus geen zuidtribune meer."


Uw collega van weleer Ludwig Vandenhove vindt het geen goed idee dat een schepen van Ruimtelijke Ordening ook actief is in de immowereld.

"Dan geef ik hem voor deze keer gelijk. Dit is de kat bij de melk zetten. (milder). Och, hopelijk leert die jongen daaruit en doet hij het volgende keer beter. Tiens, je ziet, ik ben dan toch echt 'elderly statesman' geworden. (lacht)"
* oudere en vaak wijzere staatsman

6.335 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page