top of page

Een Truiense coalitie vormen met TrudocsWie tijdens deze herfstige zomerdagen zijn Sodoku, Wordl of Zweedse woordpuzzel meer dan moe is, kan het eens over een andere boeg gooien. Waarom geen spelletje 'Coalitievormen in Sint-Truiden'.


Op zondag 13 oktober 2024 worden er in ons land lokale en provinciale verkiezingen gehouden. Die dag mogen uiteraard ook de inwoners van Sint-Truiden hun stem uitbrengen. Let wel: mogen, maar ze moeten niet. De opkomstplicht is voor de eerste keer in de geschiedenis afgeschaft. Niemand weet wat hier het effect van gaat zijn. Gaan de mensen die in het verleden een proteststem uitbrachten, zich lekker nog eens omdraaien in hun bed. Of springen ze juist gemotiveerd uit de veren om hun bolletje op Vlaams Belang of PVDA rood te kleuren. Niemand die het weet.


Laten we er nu hypothetisch van uitgaan dat het Vlaams Belang in Sint-Truiden 6 zetels binnenhaalt en PVDA er 2. Met andere woorden er verschuiven in ons spel 'Coalitievormen in Sint-Truiden' 7 zetels van de 35. Welke coalities kunnen er dan gemaakt worden, te weten dat je minstens 18 zetels moet hebben om een coalitie te smeden.


Laten we er voorts, gebaseerd op de voorgaande Trudocs-analyses, opnieuw hypothetisch vanuit gaan dat CD&V 3 zetels verliest en strandt op 7 zetels, Open Vld verliest 2 zetels en klokt af op 5 zetels, N-VA verliest er eentje en noteert 6 zetels, Groen haalt de kiesdrempel niet, Oppositiepartij Vooruit blijft status quo op 10.Vlaams Belang haalt dus 6 zetels en PVDA 2 zetels.


Scenario 1: Open Vld+N-VA+cd&v

Voortzetting van de huidige meerderheid. Die haalt dan nipt 18 zetels. Ingrid Kempeneers blijft burgemeester.


Scenario 2: Vooruit+Open Vld+N-VA

Met 21 zetels lijkt dit een comfortabele meerderheid. Ludwig Vandenhove wordt burgemeester.


Scenario 3: Vooruit+cd&v+PVDA

Experimenteel, maar wel een nipte meerderheid van 18 zetels. Ludwig Vandenhove wordt burgemeester


Scenario 3: Vooruit+cd&v+N-VA

Deze rooms-rood-gele coalitie biedt de meest comfortabele meerderheid van 23 zetels. Ludwig Vandenhove wordt burgemeester


Scenario 4: cd&v+Vlaams Belang+N-VA

Alhoewel het zeer onwaarschijnlijk is dat de cd&v en N-VA het cordon sanitair zouden doorbreken heeft deze coalitie een comfortabele meerderheid van 19 zetels. Ingrid Kempeneers wordt burgemeester.


Maar je kan dus eindeloos spelen door de zetelverdeling naar jouw keuze aan te passen.Veel plezier!

883 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Komentarze


bottom of page